Порожанов: Във фонд „Земеделие“ е заложен голям проблем

Синдикати и работодатели обявиха, че не са съгласни актуализацията на бюджета да се подготвя от служебното правителство

Румен ПорожановГолям проблем е заложен в бюджета на държавен фонд „Земеделие“. Парите за тази година са равни на миналогодишните, но са правени по-високи разходи  за националните доплащания. Това заяви финансовият министър Румен Порожанов на срещата с работодателки организации и синдикати от Националния съвет за тристранно сътрудничество по повод актуализацията на държавния бюджет.

Разплащането с фермерите от фонд „Земеделие“ бе само един от мотивите необходимата според финансовия министър актуализация. Само преди две седмици министър Васил Грудев обеща в Пловдив, че на 16 октомври ще започнат да се превеждат националните доплащания за животновъди, които са в общ размер от 93 млн. лв. В същото време той вече няколко пъти е заявявал, че тези пари липсват.

Днес синдикатите и бизнесът застанаха на твърдата позиция, че ремонт на бюджета, особено в предлаганите значими размери, може да бъде предприета само и единствено по инициатива на действащо правителство и при работещо Народно събрание. „Актуализацията на бюджета не може да се третира като рутинна експертна работа, която служебното правителство може да подготви и да поднесе „за подпис“ на следващото правителство и на следващия парламент“, се казва в обща декларация на организациите, която бе прочетена от председателя на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев.

При срещата за прекрояването на бюджета консенсус е имало единствено за актуализацията на бюджета за здраве, като работодатели и синдикати са се съгласили, че към НЗОК да бъдат насочени допълнителни 100 милиона лева.

 

Leave a Comment