Изпекоха Хляба на мира в Берлин със зърно от 12 държави

конференция Хляб на мира

В навечерието на 25-годишнината от падането на Берлинската стена (9 ноември) днес в столицата на Германия бе изпечен Хлябът на мира. Той е направен от зърно, отгледано в 12 държави от бившия соцлагер. У нас с проекта се ангажира зам.-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Ангел Вукодинов, който зася и ожъна ръж край село Драгомир, община Съединение.

На първата конференция по проекта „Хляб на мира“, която се проведе в Берлин, от българска страна взеха участие заместник-министърът на земеделието и храните Марина Бракалова и фермери от НАЗ. На форума Браклова предложи проектът „Хляб на мира“ да се превърне в платформа за диалог по теми, свързани за развитието на селските райони, осигуряването на хранителна обезпеченост и устойчиво развитие, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

„Инициативата „Хляб на мира“ може да се развие и като платформа за споделяне на практики и опит, свързани с устойчивото производство и разпространението на зърнените култури“, сподели идеята си зам.-министърът. По думите й, зърнените храни, плодовете и зеленчуците са сред продуктите, които се разхищават в най-голяма степен до етапа на крайното им потребление.

В проекта „Хляб на мира“ участват България, Германия, Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Чехия, Унгария и Хърватия. Семената от ръж бяха изпратени от Хумболтовия университет, който ги доби от полето около Помирителната църква в Берлин. Тя се се намира на мястото на някогашната Берлинската стена.

Следващият партньор-домакин на проекта ще бъде Полша през есента на 2015 година.

Leave a Comment