2000 чужденци опитаха българско сирене на животновъдното изложение във Франция

150 наши фермери и учени участват в най-големия панаир за животни в Европа Соме де ле Леваж

 Соме де ле ЛеважНад 2000 души опитаха традиционни млечни и местни български продукти от българския щанд на Министерството на земеделието и храните в рамките на животновъдното изложение Соме де ле Леваж 2014 в Клермон-Феран, Франция. То бе открито вчера. Информационният щанд на МЗХ представя сектор земеделие и в частност животновъдството, като популяризира България и като туристическа дестинация. Френските организатори предоставиха безвъзмездно щанда, тъй като страната ни е първата държава-членка на Европейския съюз, която е почетен гост на изложението. Българската изложба беше посетена от френския министър на земеделието, хранително-вкусовата промишленост и горите и говорител на френското правителство Стефан Льо Фол, както и от делегации от Италия, Словения, Румъния и Гана.

Посетителите проявиха интерес към възможностите за директните контакти в сферата на животновъдството,

При българския щанд

При българския щанд

перспективите за селски, еко и културен туризъм в страната ни, както и предлагането на комбинирани туристически продукти, съобщава пресцентърът на МЗХ.

По време на посещението си на българския щанд делегатите от Гана са отправили запитване за възможностите за производство на български месни продукти, както и от предоставянето на технологии.

На официалното откриване на изложението на 1 октомври 2014 г. е била проведена среща между посланика на Република България във Франция Стефан Чолаков, екипът на Министерството на земеделието и храните и над 150 животновъди и учени от България. По време на дискусията са били обсъдени актуални теми за сектора, както и възможностите за съвместни проекти с Франция в сферата на развъждането и преработката на животински продукти.

Изложението в Клермон-Феран се провежда за 23-ти пореден път и е  едно от най-големите в Европа. В него участват представители от над 80 държави, които презентират секторите овцевъдство, говедовъдство, коневъдство и оборудване. През тази година изложителите са 1250, а изложбената площ е 170 000 кв.м.

Leave a Comment