1.4 милиона семейства в Германия разполагат с по над 1 милион евро

Богатството на домакинствата в Европа расте, четири държави държат 2/3 от него

Богатството на домакинствата в Европа расте през 2013 г., достигайки до 56 трилиона евро, което е с 1.7% пейзаж от Швейцарияповече спрямо предходната година. Две трети от него обаче е съсредоточено в четири държави – Германия, Великобритания, Франция и Италия. В тях има и най-много заможни домакинства. Това пише в нов доклад на инвестиционната банка Juluis Baer, цитиран от Профит.БГ.  

Германия може да се похвали с 1.4 милиона домакинства, които разполагат с активи за над 1 млн. евро. Във Франция те са 1.3 милиона, в Италия 818 000, а във Великобритания 796 000.

Картината обаче е съвсем различна по отношение на средното богатство на глава от населението в Европа. По-малките страни, като Люксембург и Швейцария, демонстрират най-голям брой заможни хора с по 432 200 евро и 394 600 евро на човек, респективно. Тези нива са значително по-високи от средното за Европа, което е 167 100 евро.

Средното богатство на човек в Испания е едва 92 300 евро, а в Гърция 58 900 евро.

Разпределението на богатството в Европа продължава да варира, но според доклада най-богатите 10% от домакинствата притежават над половината от богатството на континента. В същото време 50-те процента най-бедни домакинства притежават по-малко от 10% от общото богатство на Европа.

Според Робърт Рутман и Димитри Белас, които са основните автори на доклада, много от устойчивите европейските компании, оглавявани от фамилии, остават добре позиционирани, за да движат икономическия прогрес (и семейството богатство) през 21 век. “Докато възвръщаемостта на капитала надхвърля темпа на икономически растеж в Европа, европейските семейства, които притежават капитали, ще получават все по-голяма част от увеличаващото се богатство на континента,” казва Рутман.

Докладът показва, че средната цена на луксозните стоки, като скъпи вина, дизайнерски чанти и спортни автомобили, нараства поне два пъти повече от инфлацията и са се увеличили с 38% от 2004 г., в сравнение с 18% инфлация в Европа.

У нас

Последните данни за финансовото богатство на българите са публикувани през май тази година и са на УниКредит груп. Нетното финансово богатство на домакинствата в България се е увеличило над три пъти за последните девет години и към 2013 г. достига близо 25 млрд. евро. За изминалото близо десетилетие темповете на нарастване изпреварват средните за региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ), където нетното финансово богатство на домакинствата се е увеличило над два пъти до близо 780 млрд. евро, се казва в доклада.

Leave a Comment