Ако харесвате розата в парка, сега е момента да си вземете резник

Ако ви е харесала розата, която цъфти в парка или украсява входа на някоя къща, сега е моментът да се опитате да отгледате същия сорт. За целта трябва да си вземете резник. Имайте предвид обаче, че розата е капризно растение и затова е по-добре да разполагате с повече резници, ако искате догодина поне един от тях да се развие и да украси двора ви.

Резникът

разсад розаРезник се реже от основата на полувдървесенен клон, който се отрязва под средно остър наклон на 1 см под пъпката. Ако той е дълъг, може да се нареже на няколко парчета, като горния край на всяко от тях е непосредствено над пъпка. Дължината на резника е между 10 и 15 см. Ако върху клончето има цвят, той се премахва. Изчистват се и листата заедно с дръжките.

Място за засаждане и почвен субстрат

Резниците могат да се засадят направо на двора или в сандъчета, в които да презимуват вкъщи. При засаждане на открито, резниците се похлупват със срязана найлонова туба от минерална вода или със стъклен буркан, за да ги предпазите от ниските температури през зимата. Ако резниците са в сандъчета, температурата в помещението трябва да е около 20 градуса.

 

Стръковете се вкореняват най-добре в измит речен пясък. На дъното на сандъка или в основата на направения ров в двора, е добре да поставите обогатена с угнил оборски тор почва или биотор от калифорнийски червей.

Засаждане

вкоренител за розиВ цветарските магазини продават вкоренители за различни растения, включително и рози. В тях има растежни регулатори, които дават сила на резниците да се прихванат по-бързо и да развият коренова система. Препоръката на продавачите е, преди да се засадят, резниците да се потопят в разтвора от вода и вкоренител и да престоят от 24 до 48 часа. А след това да се засадят.

Резниците се забучват, така че 3-4 см от тях да са в сместа от почва (за предпочитане от калифорнийски червеи) и речен пясък, който е най-отгоре. Преди това полейте обилно с вода субстрата. Когато поставяте резниците в него, по-добре е да са под наклон от 45 градуса. След засаждане на резници от розикато свършите това, похлупете резниците с пластмасовите бутилки или със стъклен буркан, като вкопаете така че да не ги събори вятъра.

Следващи грижи

Ако резниците са се прихванали, напролет те ще пуснат листа. От есента, когато сте ги заложили, до края на април, те трябва да останат захлупени. Едва когато почвата се затопли – обикновено в началото на май, а ако зимата и пролетта са меки и сравнително топли – в края на април, можете да отстраните „похлупака“. Не е добра идея да премествате вкоренените рози веднага на мястото, където сте избрали да растат. Те трябва да заякнат и да се развият поне половин година.

роза

Катерещите се рози изискват специална резитба

 

 

 

Leave a Comment