4.5 млн. лв. платили чуждите ловци да стрелят у нас, 8 000 заека изчезнали

686 ловни трофея на изложбата Природа, Лов, Риболов,
БСП нападна Мирослав Найденов, а той се оказа между трофеите в Повдив
боен танц

Спектакъл с боен танц събра аплодисментите на публиката при откриването на изложбата

Дивите зайци намаляха за една година с 2 процента, съобщи днес преди откриването на изложбата Природа, Лов, Риболов председателят на НЛРС – Съюза на ловците и риболовците в България Иван Петков. По официални данни в началото на 2012г. те са били 390 914, което означава, че са намалели с 8000. По неофициални, процентът е двойно по-голям. Монокултурното земеделие, химическите препарати и хищниците, според Петков, са основна причина за измирането на любимия дивеч на ловците. У нас има 40 000 чакала и 1200 вълка.

4.5 млн. лева пък са оставили чужденците ловци, за да отстрелят родния дивеч. Данните са за 2011 г., тъй като за 2012-а още не са оповестени.

Като цяло, дивите животни, разрешени за ловуване се увеличават. Дивата свиня е с ръст от 8 процента, сърната – с 6, благородният елен с 2 на сто.

686 ловни трофея изложи в палата 7 Ловният съюз за 6-ти пореден път. Рекордьор по получени златни медали са дивите прасета – 106. България

рога

Световният трофей – рога на благороден елен

продължава да е лидер в света с два трофея, достигнали най-висока оценка по скалата на Световния съвет на лова. Единият е на благороден елен, другият на дива котка.

Иван Петков се похвали с успешното усвояване на 1 милион лева получени по проект за увеличаване на популацията на планински кеклик.

Председателят се оплака от забраната за риболов в 107 държавни водоема. Имаме 250 000 риболовци, които са платили годишен билет и са ограничени в упражняване на спорта, посочи той.

Вторият проблем е свързан с липсата на ловна стража, която да пази дивеча от бракониери. Искаме 30 процента от вноската на ловците за стопанисване, които се равняват на 15 лева да отиват целево за финансово осигуряване на охрана, но това не се случва, каза Петков.

Изложбата Природа, Лов, Риболовбе открита от Красимир Каменов – и.д.

Раце Пуц

Раце Пуц – мощният кон шампион, оценен на 1 млн. евро, е жив експонат в изложението

изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите. Началото на изложбата бе дадено със спектакъл, пресъздаващ бойните техники и умения на прабългарите.

Над 60 фирми предлагат ловно, рибарско и спортно оборудване, облекла и обувки,  изработени по върхови технологии, деликатеси от дивеч и риба, ловни трофеи и поставки за тях, високопроходими автомобили и други изделия за туризма и свободното време. Заетите площи са  с 5% повече спрямо 2012 година, съобщиха от панаира.

САМО ОТ МАРС НЕ СА МЕ РАЗСЛЕДВАЛИ

Днес главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че срещу бившия министър на земеделието и храните Мирослав Найденов няма заведено дело, а има досъдебно производство срещу неизвестен извършител с предмет, идентичнен на изнесения от социалистите. Повод за изказването му беше съобщение на лидера на БСП-младежи Явор Гечев, че партията има данни за заведено по сигнал на ДАНС дело срещу Найденов.

Основните обвинения са за организирана престъпна група за търговия с влияние, оказване на натиск от висши служители от Министерство на земеделието и храните и депутати от ГЕРБ при провеждане на обществена поръчка за храни за 17 милиона лева по програма със средства на Европейския съюз, касаеща нуждите на хората, които няма платежоспособност в България. Третото направление е предлагане на подкуп.

Има ли длъжностни лица, дали показания по този сигнал, с което уличават пряко Мирослав Найденов? Има ли защитени свидетели по това досъдебно производство и използвани ли са СРС-та чрез защитени свидетели, попита Явор Гечев.

Мирослав Найденов

Мирослав Найденов вежливо отговори на заобиколилите го репортери

Два дни по-късно е ясно, че на 9-и ноември 2009-а година в отдел „Следствен“ на Софийската градска прокуратура е образувано дело по престъпление по текст от Наказателния кодекс за организирана престъпна група и алинеята, която се отнася до упражняване на влияние. Главният прокурор е разпоредил незабавна проверка на хода на делото и провеждане на активни действия по разследването лично от прокурор.

Мирослав Найденов, който днес разглеждаше заедно с официалната делегация ловните трофеи в палата 7 в панаира заяви, че обвиненията са предизборен ход срещу него. От БСП твърдяха, че ме разследват от ОЛАФ, сега – че от ДАНС, според левицата, само от Марс не са ме разследвали, каза той.

 

И

Leave a Comment