Добри климатични условия в Европа за царевицата отчетоха експерти

Най-много в Германия и Италия зърното се използва за производство на биоетанол

царевицаПрез 2014 година времето за развитието на царевицата в различните региони на Европа е било благоприятно, информира порталът UkrAgroConsult, позовавайки се на оценките на експерти от Германския комитет по царевицата.

След меката зима и сухото лято сеитбената кампания в много части на континента е започнала в средата на април. Докато в периода на вегетация на растенията времето е било сухо, то в хода на кампанията по прибиране на зърното на много места в Централна и Южна Европа остана хладно и дъждовно.

Заради наличието на достатъчно влага по време на цъфтежа и формирането на зърната, при последната си среща  през септември в датския град Виборг, експертите от Европейския комитет по царевицата дадоха добри прогнози за новата реколта. Сред обсъжданите теми по време на тази среща е бил и въпросът за отглеждането на царевица за силаж.

През 2013 и особено 2014 година са били засети по-големи площи с царевица за силаж, което според тях ще позволи подобряване на запасите от фураж. Изключение са Франция и Италия, където се регистрира спад в обема на площите, засети с фуражна царевица. Освен в Германия, големи количества царевица за производството на биоетанол се използват и в Италия.

Вече повече от 40 години европейските експерти по царевицата се срещат на ежегодни специализирани конференции, в които се анализира пазара и се разглежда състоянието на посевите в конкретната страна. През 2015 година срещата им ще се състои в Ирландия, където основната тема ще са болестите по листата на царевицата.

Превод: Мартин Иванов

1 Comment

  1. Вълчинков каза:

    Много скапан и нелогичен превод.
    Колкото до Ирландия -там царевицата е като
    кукуруз на Марс.

Leave a Comment