И още за празника на АЗПБ: Седем министри вдигнаха наздравица

Благотворителен търг на детски рисунки събра 7020 лева за обзавеждането на мултимедиен кабинет в професионалната гимназия по земеделие в Кнежа

Десетият рожден ден на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) се превърна в най-стилното парти на годината, отбелязаха не само организаторите, но и участниците. Както АгроПловдив вече писа, коктейлът в Гранд Хотел София събра няколко бивши и настоящи министри.

земеделски министри на празника на АЗПБ

Събитието започна с едноминутно мълчание в почит към загиналите в експлозията в село Горни Лом. В съпричастност със семействата на жертвите богатата развлекателна програма, планувана за рождения ден на организацията, беше съкратена, но асоциацията посрещна гостите си, някои от тях пътували от далечни краища на страната и чужбина за събитието.

Наздравица за юбилея на асоциацията вдигнаха проф. Димитър Греков, д-р Мирослав Найденов, д-р Валери Цветанов, Нихат Кабил, Георги Танев, служебният министър на финансите Румен Порожанов и бивш шеф на фонд „Земеделие“, тримата председатели на АЗПБ през годините – Венцислав Върбанов,  Христо Цветанов и Ивайло Тодоров. Поздравителен адрес до АЗПБ изпрати и служебният министър на земеделието и храните Васил Грудев. Сред гостите бяха още изпълнителният директор на БАБХ, проф. Пламен Моллов, Светлана Боянова, зам.-министър на земеделието от правителството на ГЕРБ, изпълнителният директор на фондация “Америка за България” Десислава Тальокова, Мила Бошнакова – представител на Департамента по земеделие на САЩ, активни членове на Асоциацията, както и много официални гости от страната и чужбина. Водещ на тържеството бе шоуменът Ники Кънчев.

По повод юбилея си Асоциацията е с ново лого, а инициативите на организацията протичат под мотото: „Земеделие за поколенията!“. По време на събитието се проведе благотворителна кампания за оборудване на модерна мултимедийна зала в Професионалната гимназия по земеделие в Кнежа. Благотворителната кауза стана пример за това как деца помагат на деца. За целите на кампанията възпитаници на основно училище “Света София” предоставиха безвъзмездно нарисувани от тях картини. Гостите на юбилея на АЗПБ изкупиха всички детски рисунки и така набраните средства за оборудване на мултимедиен кабинет в професионалната гимназия по земеделие в Кнежа достигнаха 7020 лв.

Изцяло в духа на слогана „Земеделие за поколенията!“ сред участниците в официалната програма на събитието също имаше деца – танцова формация „Шопе“ изигра няколко народни танца, а второкласници от клуб по спортни танци „Дива Денс“ се представиха със стандартни и латино танци. Момичетата от струнен квинтет Мистик се погрижиха за доброто настроение на гостите.

Част от присъстващите земеделски министри изказаха своите поздравления към АЗПБ.

„Вашата асоциация беше регистрирана, след като България затвори преговорната глава “Земеделие” и днес, виждайки колко израснахте за тези 10 години, сигурен съм, че ако бяхте се учредили преди още 10 години, може би преговорите (по повод членството ни в ЕС – бел. авт.) щяха да приключат по малко по-добър начин като параметри за нашата страна“, това каза министърът на земеделието в правителството на Тройната коалиция Нихат Кабил по време на коктейла.

Министър Найденов пожела на асоциацията да достигне този момент, в който не държавата, а асоциациите да определят политиката в аграрния сектор, а тези, които управляват, да я изпълняват.

Димитър Греков, министър на земеделието от кабинета “Орешарски”, и ректор на Аграрния университет в Пловдив, посочи, че АЗПБ е основна организация в българското земеделие и обединява наука, образование и бизнес. “Благодаря ви, че подавате ръка на образованието, без което не може да се върви напред. Вие разбирате тази връзка”, каза Греков и пожела Асоциацията да се развива и в бъдеще.

Ивайло Тодоров, Христо Цветанов и Венцислав Върбанов режат първото парче на празничната торта

Ивайло Тодоров, Христо Цветанов и Венцислав Върбанов режат първото парче на празничната торта

Leave a Comment