До месец ще бъдат възстановени плащанията по „Околна среда“ и „Регионално развити“

Европейската инвестиционна банка е одобрила отпускането на заем от 500 млн. евро, с които България ще съфинансира еврофондовете през 2014-2020 г.

Илияна Цанова, вицепремиерВъзможно е в края на октомври или в началото на ноември да бъдат възстановени плащанията по оперативна програма „Околна среда“ и по ос 3 на ОП „Регионално развитие“. Това заяви днес вицепремиерът Илияна Цанова. Тя е оптимист, тъй като днес изпращаме финалните одитни доклади към Европейската комисия. Те потвърждават, че системите за управление и контрол и на двете оперативни програми работят. Следващата седмица Цанова очаква експерти на Комисията да дойдат в България за финален преглед и одит. „При положителен резултат от това посещение ще бъдат да възстановени плащанията към България“, допълни вицепремиерът. Споразумение за това беше постигнато на срещата ѝ на 5 септември в Брюксел с комисаря по регионална политика Йоханес Хан.

„По ос 1 на „Регионално развитие“ има още малко работа и очаквам до началото на следващата година да има положителен резултат”, допълни вицепремиерът.

Илияна Цанова опроверга информацията, че правителството подготвя нов заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Става дума за структурен програмен заем за осигуряване на националното съфинансиране на европейските фондовете, който е необходим за новия програмен период.

През 2007 г. е подписано Кредитно споразумение по Фондовете на ЕС 2007-2013 между Република България и ЕИБ в размер до 700 млн. евро, което е в сила от 31.01.2009 г. „Сега трябва да осигурим това финансиране и за периода 2014-2020 г. По подготовката на този заем се работи от доста време”, добави Илияна Цанова. Тя съобщи, че преди три седмици Съветът на директорите на ЕИБ е одобрил заем в размер на 500 милиона евро, който трябва да бъде гласуван от следващия парламент на България. Цанова опроверга и твърденията, че парите ще се използват само за национално съфинансиране на програма „Транспорт“. Чрез този заем ЕИБ ще съфинансира проекти по всички оперативни програми, като се включва в компонентите „национално съфинансиране” и „финансов недостиг при проекти, генериращи приходи”.

 

Leave a Comment