9 октомври: Джон Ленън се ражда, когато бомбите свистят над Ливърпул

Един от най-големите скандали в живота на поп легендата е предизвикан от изказването, че Бийтълс е по-популярен от Исус

Известният певец и композитор Джон Ленън е роден на 9 октомври 1940 г. в Ливърпул, Мърсисайд, Англия, поДжон Ленън време на германско въздушно нападение по време на Втората световна война.

Когато е на 4 години, родителите му се разделят и той отива да живее с леля си Мими. Бащата на Ленън е моряк от търговския флот. Той не присъства на раждането му и не прекарва много време със сина си, докато той е малък.

Майка му Джулия се омъжва повторно, но посещава редовно него и Мими. Ленън е съкрушен, когато тя е фатално ударена от кола през юли 1958 г. Нейната смърт е едно от най-травматичните събития в живота му.

Пробивът на Елвис Пресли на рок сцената вдъхновява 16-годишния Ленън да създаде бандата. Ленън се запознава с Пол Макартни на църковен празник на 6 юли, 1957 г. Скоро след това той го кани да се присъедини към групата му и двамата формират едно от най-успешните партньорства в писането на песни в музикалната история.

Макартни запознава Джордж Харисън с Ленън и на следващата година той и Стюарт Сътклиф  се присъединяват към бандата. Винаги в нужда от барабанист, групата най-накрая се спира на Пийт Бест през 1960 г.

Бийтълс са открити от Браян Епстайн през 1961 г. в Cavern Club в Ливърпул, където те свирят редовно. Като мениджър, Епстайн осигурява договор за запис с EMI. С новия барабанист Ринго Стар (Ричард Старки) и с Джордж Мартин като продуцент, групата пуска първия си сингъл „Love Me Do“ през октомври 1962 г. Той достига 17 място в британските класации.

Ленън пише следващия сингъл на групата – „Please Please Me“, вдъхновен главно от Рой Орбисън, който оглавява класациите във Великобритания. Бийтълс се превъръщат в най-популярната банда във Великобритания с издаването на такива мега-хитове като „She Loves You“ и „I Want To Hold Your Hand“.

Джон се жени за Синтия Пауъл през август 1962 г. Двамата имат един син  – Джулиан, който е кръстен на майката на Ленън. Двойката се развеждат през 1968 г. На следващата година той се жени повторно – за Йоко Оно, с която се среща в галерия Indica през Ноември 1966 г. Двамата имат син на име Шон.

В Англия, Бийтълс жънат огромен  успех. След като славата им се разпростира отвъд океана, те решават да направят турне в САЩ и моментално се превръщат в хит. Въпреки това едно спорно изявление на Джон Ленън, че неговата група е „по-популярна от Исус“ предизвиква обществен протест в някои части на САЩ. Под силен натиск, Ленън публично се извинява за изказването си, като казва, че е било извадено от контекст – че неговата банда, или телевизията, или поп-културата са по-популярни в Англия отколкото Исус.

Бийтълс претърпяват тежък удар, когато Епстайн умира от свръхдоза от приспивателно на 27 Август, 1967.

Ленън напуска Бийтълс през септември 1969 г., точно след като групата приключва записването на Abbey Road. Новината за разпадането се пази в тайна, докато Макартни не обявява напускането му през април 1970 година.

Скоро след това Ленън издава дебютния си солов албум John Lennon/Plastic Ono Band. Следващия му проект – Imagine (1971) е неговата най-успешна и критично аплодирана изява след напускането на Бийтълс.

Ленън и Оно се преместват в САЩ през септември 1971 г., но са под постоянна заплаха от депортиране. На Ленън му е казано, че той е изгонен от страната заради присъдата му за марихуана през 1968 г. във Великобритания, но певецът смята, че той е отстранен заради активността си срещу непопулярната Виетнамската война. По-късно документите доказват, че той е бил прав.

Малко след като Джон и Оно се сдобиват със син през 1975 г. Ленън решава да напусне музикалния бизнес, за да се съсредоточи върху ролята си на баща и съпруг.

През 1980 г. Ленън се завръща в света на музиката с албума Double Fantasy, където фигурира хитовия сингъл „(Just Like) Starting Over“. Трагично е, че само няколко седмици след излизането на албума, Ленън е прострелян няколко пъти от умопомрачен фен пред дома му в Ню Йорк. Певецът умира в Roosevelt Hospital на 8 декември 1980 г., на 40 годишна възраст.

Убийството на Джон Ленън продължава да има и днес дълбоко въздействие върху поп-културата. След трагичното събитие, милиони фенове по целия свят го оплакват. Преждевременната му смърт все още предизвиква дълбока тъга по целия свят днес, тъй като той продължава да буди възхищение в новите поколения фенове.

Leave a Comment