БАБХ предупреждава: Полевката е повече! Рапичната оса е над прага на вредност

В последния бюлетин за растителна защита, БАБХ съветва фермерите от Пловдивска област да обърнат внимание върху колониите на обикновената полевка. Вредителят се забелязва по-често в сравнение с миналата есен.

Производителите на рапица трябва да прегледат посевите за рапична листна оса, чиято плътност по техни наблюдения е навсякъде над прага на икономическа вредност (ПИВ).

Из Бюлетин 16  по растителна защита, издаден от БЪЛГАРСКА АГЕНЦИЯ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ, ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ гр.Пловдив, 8 октомври 2014г.

ЗЪРНЕНО-ЖИТНИ КУЛТУРИ

БОРБА С ПЛЕВЕЛИТЕ
През последните години се увеличават площите заплевелени с житни (див овес, лисича опашка, ветрушка,

див овес

Див овес

пиявица , райграс ), като процента на третираните площи с противожитни хербициди е нисък. В резултат на провеждането на некачествени агротехнически и растително защитни мероприятия, нарушен сеитбооборот, неправилния избор на хербицид и дългогодишно използване на хербициди на база 2,4-Д, се наблюдава тенденция на постоянно нарастване на площите, заплевелени с видове плевели устойчиви на 2,4-Д ( лайка, лепка, див мак, овчарска торбичка, подрумче, полска ралица, синап и др.). Борбата с житните плевели трябва да се извършва през есента, защото есенното внасяне на противожитни хербициди при пшеницата и ечемика има редица предимства:
– Посевът се освобождава рано от конкуренцията на плевелите;
– По-ефикасно е – плевелите са в ранна фаза от развитието си и са по-чувствителни на хербициди;
– Спестява време и се освобождава техника за извършване на пролетните мероприятия.
За оптимален ефект от противожитните хербициди са необходими следните условия:
* Равномерна сеитба на 5-6 см дълбочина и задължително валиране за създаване на стабилно семенно легло;
* Да се знае видовия състав на плевелите в съответната площ, за да се избере най-подходящият хербицид;
* Третиране в ранни фази от развитието на плевелите – до начало на братене.

ИКОНОМИЧЕСКИ ВАЖНИ НЕПРИЯТЕЛИ ПО ЖИТНИТЕ

Обикновен житен бегач /Zabrus tenebrioides/
Развитие на неприятеля: начало на вредна дейност в посевите. Праг на икономическа вредност от поникване до братене : 3бр ларви/кв.м -ечемик; 4бр ларви/кв.м.-пшеница. Нараства броя на площите, включени в редовен сеитбооборот, в резултат на което отчитаме положителна тенденция към редуциране на плътността и ограничаване на площите с плътност от неприятеля. През последните години се запазва тенденцията за проява на слаба степен на нападение и свит ареал на разпространение от обикновения житен бегач.

Обикновена полевка

Праг на икономическа вредност: две активни колонии на дка. От извършените обследвания в стърнищата на областта констатирахме, че плътността от обикновената полевка се е увеличила значително спрямо предходната година. Влажното и дъждовно лято осигури обилна зелена храна и създаде оптимални условия за развитие на полевката. В повечето стърнища плътността от полевката е над прага на икономическа вредност (ПИВ) – най-често между 2-6 активни колонии на дка. Висока остава плътността от полевката в старите люцернови площи в областта. Необходимо е да се извършват редовни обследвания и на засетите площи със зимна маслодайна рапица. Културата е много чувствителна в началните фази от развитието си след поникване до нарастване на листната маса и оформяне на силна розетка. При установяване на над 5 активни колонии на дка, да се извърши дълбока оран на площите предназначени за есенна сеитба. Да не се прилага дисковане на площи нападнати от гризачи. Силно нападнати стърнища да не се засяват през есента. Да се оставят да зимуват като угар. При невъзможност да се подберат чисти площи, по-силно нападнатите полета да се засяват колкото е възможно по-късно. Специално внимание да се обърне на площи, заети след окопен предшественик, където по правило плътността от полевката е по-висока. Да се извършват редовни обследвания на засятите площи с есенници, рапица и люцерна. При доказана плътност от 2 активни колонии/дка да се третира с разрешените за употреба родентициди: *ФОСТОКСИН ПЕЛЕТИ-2-5 пелети/обитаем ход. Внимание! Площното третиране е забранено! Да се вземат всички предпазни мерки за опазване на птиците и дивеча.

Житни мухи 

Праг на икономическа вредност: 3 бр. възрастни на кв.м; Преобладаващи видове за областта са Житна стъблена, Житна тревна и Шведска муха. Тип повреда: Излюпената ларва се вгризва в основата на централния лист на младите растения и го прегризва. Той пожълтява, изсъхва и се усуква. На този фон на повреда, останалата листна маса остава зелена. Най-опасна е повредата от есенното поколение по поникващите житни посеви. На ранни посеви след поникване се препоръчва обследване чрез косене с ентомологичен сак.
Химична борба да се прилага само при достигнат праг на вредност. Третирането трябва да е насочено срещу възрастното, преди масово яйцеснасяне. Регистрирани ПРЗ: МОСПИЛАН 20СП 15г/дка, НУРЕЛЕ Д – 75мл/дка.

Превантивни агротехнически мероприятия:
– Сортове, склонни към по-силно братене, които се развиват по-бързо и са по-устойчиви на повредите от житните мухи.
– Спазване на сеитбообращения с пространствена изолация;
– Борба срещу житните плевели, като пиреи и др;
-Сеитбените срокове са фактор от решаващо значение .
Ранната сеитба стимулира намножаването и повишава повредите от житни мухи . Поникването съвпада с летежа и яйцеснасянето на есенните поколения.
– Оптималната посевна норма осигурява по -гъсто гарниране на посева. Затруднява се яйцеснасянето, ограничават се повредите.

ТЕХНИЧЕСКИ КУЛТУРИ

РАПИЦА

Културата се намира в добро фитосанитарно състояние. Падналите валежи през септември благоприятстваха дружното поникване и гарниране на ранно засетите площи. През есента най-разпространени и икономически важни неприятели и болести по рапицата са: Рапична листна оса, Рапична стъблена бълха и
Сухо стъблено гниене (фомоза).

Рапична листна оса /Athalia colibri/

Праг на икономическа вредност: през есента -2-3 броя на кв.м – лъжегъсеници; От извършените обследвания вРапична листна оса областта отчетохме значително завишаване на плътността и разширяване на ареала на разпространение от рапична листна оса. Към датата на наблюдение плътността е над ПИВ на всички поникнали посеви. Рапичната листна оса развива три поколения годишно. Вредоносно за рапицата е третото поколение. Летежът на осите продължава до края на месец октомври, като масовият летеж съвпада с поникването на рапицата. Ларвите изгризват ямички по долната страна на листата, по-късно правят периферни нагризвания по петурата и остава само централния нерв. При масово нападение нагризват листните дръжки и вегетационния връх, в резултат на което силно повредените растения загиват още през есента. След поникване на културата е важно да се извърши обследване на посевите . При установяване на първите лъжегъсеници и достигнат праг на вредност е необходима химична борба. Карате Зеон 5КС 15мл/дка, Цитрин Макс 5мл/дка, Пиринекс сюприйм 3В 60мл/дка

Рапична стъблена бълха /Psylliodes chrysocephala/

Праг на икономическа вредност: -2 броя възрастни /кв.м във фенофаза “поникване ”; -4бр възрастни /кв.м.във фенофаза ”разтворен 3-9-ти лист”. От извършените обследвания за нападение от рапична стъблена бълха констатирахме нападение значително над ПИВ в поникнали посеви в областта. Неприятелят е блестящ, синьо-черен бръмбар с големина 3-4 мм. Развива едно поколение годишно и зимува като яйце, ларва и възрастно насекомо. През септември излизат от състояние на диапауза и започват усилено да се хранят предимно с листата, като изгризват отвори по тях. При по-голяма плътност са в състояние за няколко дни да унищожат посева. Мерките за борба включват: Ранна сеитба , поддържане на висок агрофон , редовно унищожаване на кръстоцветните плевели , своевременно третиране , имащо защитен ефект и срещу гъсениците на Ряпната пеперуда , срещани до късна есен. Маврик 2Ф 20 мл/дка, Цитрин Макс 5 мл/дка, Пиринекс сюприйм 3В 60 мл/дка.

Сухо стъблено гниене (фомоза) 

Първите симптоми на болестта се появяват от поникване до фенофаза 6-ти лист под формата на светлобежови петна по листата по- късно се появяват черни точки – пикниди . Спорите на гъбата се разпространяват с дъждовни капки по всички части на растенията. Най – характерни са признаците върху кореновата шийка , която некротира , често се напуква, а по стъблата на израсналите растения се развива кафява засъхнала ивица, която започва от подземната част и расте нагоре. Нападнатите растения жълтеят и увяхват . По растенията заразени рано наесен се образуват рани в основата на стъблата, които могат да доведат до отмиране на растенията през зимата или пролетта. Напролет се заразяват листата и шушулките, като последните се разтварят и семената падат на земята. За нашите условия се препоръчва есенното прилагане на фунгициди или рано на пролет, когато гъбата се среща по листата – под формата на листни петна. След поникване на културата да се извършат обследвания на посевите, особено през есента и рано напролет, тъй като е известно, че при подходящи условия заболяването може да се разпространи от отделни огнища по цялото поле само за две седмици. При достигнат праг на вредност е необходима химична борба. Борбата срещу болестта включва: – спазване на сеитбообращение , пространствена изолация , оптимална гъстота на сеитба /30-40 растения на кв.м./, изораване на площите веднага след прибиране на реколтата, отглеждане на устойчиви сортове рапица , редовно унищожаване на кръстоцветните плевели ; своевременно третиране, имащо защитен ефект и срещу гъсениците на Ряпната пеперуда, срещани до късна есен. При поява на болестта през есента може да се извърши химично третиране с един от разрешените фунгициди: Карикс 240 СЛ 70 мл/дка, Карамба 60 ЕК 120 мл/дка, Мирадор форте 160 ЕК 175 мл/дка, Топрекс 375 СК 30 мл/дка, Пиктор СК* 50 мл.

БЪЛГАРСКА АГЕНЦИЯ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ, ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ гр.Пловдив бул.”Марица”86,тел/факс 032/62 6318;032/6241 92. E-mail:obdh_plovdiv@abv.bg, Отдел РЗ тел/факс 032 95 94 00; 032 96 08 76. E-mail: prognoza_plovdiv@.abv.bg; rsrz2@abv.bg

(АгроПловдив съветва стопаните да се абонират, за да получават несъкратения вариант на бюлетините за растителна защита, в които са посочени препаратите и дозите за третиране!)

Leave a Comment