Варненец забърка страхотна английска бира, напук на монопола

Където пробием, пивото ни става хит, похвали Кристиян творението си на фермерския пазар в София

Автор: Мартин Иванов

бира на Фермерския пазар в СофияБритански ейл с варненска вода”, така с усмивка ме посрещна Кристиян, отговаряйки на въпроса какво предлага. Както и други производители, той беше част от Фестивала на фермерите в слънчевия есенен следобед на 10 октомври в София.

Бирата представлява английски специален ейл, известна още като английски битер, заради по-голямата си хмелова горчивина, разяснява Кристиян. Освен питейна вода от Варна, съставките са германски малц и британски хмел. За разлика от другите видове бира, за ейла е характерна горната ферментация, протичаща при по-високи температури. Той  се отличава със своята по-наситена палитра от вкусове и аромати. Предлаганият тип светъл ейл е нефилтрирана жива бира. До месец пивоварната ще започне да произвежда още един вид ейл -тъмен, с по-плътен вкус, наречен портър.

Пивоварната, според Кристиян, цели да разчупи традиционните разбирания и да предложи нещо атрактивно на ценителите на кехлибарената течност. В предприятието са заети само 4-ма души, като двама от тях отговарят за разпространението. Капацитетът ѝ е 40 хектолитра на месец и засега се продава само в някои магазини и заведения в столицата. „Там, където успеем да пробием, бирата ни става хит. На българския пазар обаче е трудно да пробием монопола на големите компании”, разказва Кристиян.

Той е уверен, че у нас може да има ниша за подобни малки производители, които да започнат да внасят разнообразие на пазара с регионална продукция, която да е хем прясна, хем  качествена.  Освен в Германия, Кристян е натрупал опита си най-вече в САЩ, където през последните 20-25 години се наблюдава разцвет в развитието на микропивоварството. Броят на малките пивоварни там вече е около 2500, докато у нас според Кристиян, има едва няколко подобни пивоварни, които обаче предлагат продукцията си на място.

Leave a Comment