Психолог: Бойко е нарцис, Миков народняк, Сидеров артист, Местан не е сам

Росен Йорданов

Росен Йорданов

Психологът Росен Йорданов, който преди време ръководеше Института по психология на МВР, направи пред бТВ къса характеристика на партийните лидери.

Бойко Борисов е нарцистично уязвим човек, лесно може да бъде засегнат и това често се използва.  Положителното му качество е, че той е изненадващо гъвкав“, посочи Йорданов.

Според него Михаил Миков „по народняшки има добро чувство за хумор“, което винаги освежава едни разговори.  В същото време обаче е и изненадващо нерешителен, въпреки че се опитва да създава впечатление за обратното.

Лидерът на ДПС Лютви Местан според психолога показва впечатляващ самоконтрол, което подсилва образа му сред неговите избиратели. Проблемът е, че е несамостоятелен и „когато се договорят двете страни, винаги остава впечатлението, че не са се договорили докрай“.

За лидерите на Реформаторския блок специалистът направи обща оценка – превъзбудата е валидна за всички. „Не е правилно емоциите да бъдат напълно изтрити, защото това създава подозрение у партньора в преговорите, но емоционалността  трябва да е по-обрана“, препоръча експертът и добави, че „хубавото е, че винаги могат да кажат, че са сбъркали“.

Психологът посочи, че лидерът на Националния фронт за спасевние на България Валери Симеонов „излъчва патриархална солидност и добронамереност“. Добронамереност, по думите му, излъчва и коалиционният партньор – лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. В същото време Симеонов „също изглежда уязвим нарцистично и  дава вид на човек, който може много лесно да се обиди“.

За лидера на България без цензура Николай Барековспециалистът каза: „За съжаление неговият медиен образ го направи твърде пъстър. Той внушава недоверие – иначе има много положително излъчване, по детски емоционален, пали се, но лъжата наднича зад всичко това. Това създаде като медиен образ през последните месеци и това е проблемът му. Трудно ще спечели доверието на партньорите“.

Йорданов описа лидера на „Атака“ Волен Сидеров като изключително добър театрален актьор и допълни, че всичко, което той прави е плод на безспорния му интелект. Проблемът му според психолога е във все по-нарастващата дистанция между самомнението и реалността. Налага му се да изглежда все по-солиден, могъщ, велик и затова „меки“ преговори с него не могат да се случат. „Дори да се договорят на четири очи, мисля, че Сидеров няма да устои на изкушението пред медиите да каже нещо съвсем различно“.

Психологът сравни лидера на АБВ Георги Първанов с Михаил Миков, като посочи, че може да се добави и „една краска лукавост.

Не одобрявам ехидното поведение на зрителя към ситуацията, защото тя наистина е трудна и е необходима подкрепа, каза в заключение Йорданов.

Leave a Comment