Аграрният университет подхвана обучението на 200 000 фермери и дистрибутори на препарати

За да получат сертификат за работа с химикали, професионалните потребители трябва да преминат 3-дневни лекции и упражнения във ВУЗ-а  според изискването в новия Закон за защита на растенията
Доц. Тоня Георгиева

Доц. Тоня Георгиева показва удостоверението, което получават курсистите

Аграрният университет (АУ) получи правото да обучава земеделски производители, консултанти и дистрибутори на препарати за растителна защита за работата с пестициди. Изискването е заложено в новия Закон за защита на растенията. По данни на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) към 200 000 души, наричани „професионални потребители на продукти за растителна защита„, трябва да преминат през обучението в университета. Единствено там се организират курсове по утвърдена програма.

„Курсовете са тридневни и общата им продължителност е 30 учебни часа“, поясни доц. д-р Тоня Георгиева, която е ръководител на Центъра за продължаващо обучение към Аграрния университет. Половината от часовете са лекции, другите – упражнения. Преподаватели от ВУЗ-а учат „професионалните потребители“ да използват препаратите по начин, който щади здравето и живота на хората и околната среда. От септември досега са били съставени три групи курсисти от цялата страна, като интересът към обучението непрекъснато се покачва, посочи доц. Георгиева.

В края на заниманията курсистите получават удостоверения, които след това ще им послужат пред БАБХ за издаване на сертификат/лиценз. Той е задължителен по Закона за защита на растенията и им дава право да работят с препарати.

Обучението не е задължително единствено за хората с висше образование в областта на аграрните науки с професионално направление „Растителна защита“ или „Растениевъдство“.

От АУ посочват и телефон за записване: 032/65 43 67.

 

Leave a Comment