МЗХ пак ще прекроява Наредба 26, за да бъде по мярка на дребните фермери

Автор: Мартин Иванов

Аграрното министерство търси възможности за увеличаване на пазарите за дребните фермери, които да предлагат продукцията си директно на потребителите, заяви днес заместник-министърът на земеделието Марина Бракалова. Според нея тепърва ще се създаде специална карта на различните видове пазари, които в момента се разделят на регионални, сезонни, и мобилни.

 

заседание в МЗХС цел подобряване на достъпа на малките фермери през следващия програмен период на ПРСР ще се финансират различни форми на дейности към самия производител, който да предлага продукцията си на пазара под различни форми, както и изграждане на инфраструктура, която да организира предлагането на продукцията им .

Основните пречки според зам.-министър Бракалова за достъпа на фермерите до пазарите за директни продажби са нормативни. До подобно заключение са стигнали днес участниците на специално организираната кръгла маса, в която се включиха представители на малките фермери, на общините, Агенцията по храните и НАП. От аграрното министерство са се ангажирали с администриране на процеса за промяна на Наредба 26 по отношение на достъпа на малките и средни производители до пазара. От Агенцията по храните признаха, че липсва национално законодателство, касаещо директните продажби на малките фермери, а това било пречка за борбата с така нареченото явление „фалшиви фермери“. В момента от БАБХ са регистрирали 87 обекта за директна продажба на сурово мляко, 27 за продажба на яйца, 21 за прясно месо и 15 за храни, от които 13 за млечни продукти.

През април тази година влязоха в сила поредните изменения на Наредба 26, които не се оказаха достатъчни, за да провокират създаването на истински фермерски пазари. Голяма част от производителите, участващи на пазарите, които се организират в момента, са уязвими  на санкции от БАБХ.

 

 

 

Leave a Comment