Арх. Жуао Руиво: Колизеумът ни даде идея за централния площад на Пловдив

Настояхме повърхността да е от дърво, нищо че ни съветваха да е от бетон, призна португалецът, чието студио спечели конкурса на общината
Арх. Руиво разказва за пловдивския проект

Арх. Руиво разказва за пловдивския проект

Проектът португалското архитектурно студио „Фора“ за площад „Централен“ в Пловдив е заимстван от римския Колизеум. „Искахме да създадем нещо, което не е фиксирано и което може да се променя. Идеята взехме от Колизеума“, разкри днес арх. Жуао Руиво от „Фора“ – студиото, което спечели преди повече от месец конкурса на община Пловдив за обновяване на площада. Той бе първият лектор на днешния Форум на фестивала One architecture week, който се провежда в Дома на културата в Пловдив.

„Знаете, че арената на Колизеума може да се променя и да пресъздаде например  бойна сцена в морето“, продължи арх. Руиво. „За целта част от площада ще може да се повдига и да се превърръща в амфитеатър.“

„Първоначално беше трудно да се впуснем в проекта за централния площад на града, защото всичко изглеждаше

Домът на културата в Пловдив посрещна архитекти, пристигнали да се запознаят с оригинални проекти на свои колеги

Домът на културата в Пловдив посрещна архитекти, пристигнали да се запознаят с оригинални проекти на свои колеги

разхвърлено. Ситуацията тук е уникална – имаме римски форум, който обаче е пресечен от градски път“, описа ситуацията Руиво. (Руините от форума безцеремонно са отрязани през 80-те години на миналия век, когато бе построен широкия градски път, който свързва ул. „Гладстон“ с бул. „Мария-Луиза“. Според португалския архитект може би няма друго подобно място в света, където историята да е избутана заради пътна комуникация – б.р.) Имаме съвременни сгради, както и стари красиви къщи. Всичко това е построено върху римски останки. „Първата ни хрумка беше: А ако се открият руините?“ (Виж подробности за проекта ТУК)

Арх. Руиво посочи, че студиото е избрало повърхността на площада да е от дърво, за да се създаде усещането за дом. Съветите, които получили от експерти в Пловдив били, че е по-добре основата да е бетонна. „Ние искахме обаче да прилича на кора на дърво,“ уточни Жуао Риово.

До 2019 г., когато Пловдив ще бъде европейска столица на културата, проектът трябва да бъде изпълнен. „На този етап той е доста концептуален. Все още не сме решили всички детайли. Проектът е работна стратегия, която ще се съобрази и с продължаващата работа на археолозите“, посочи лекторът. Той добави, че неговото студио си сътрудничи с местни архитекти. „Бихме искали те да мислят като нас и да прегърнат идеята с доза наивност“, пожела си португалецът.

Той получи поздравления за проекта от пловдивски архитекти в залата. Някои от тях са на мнение, че една от най-добрите идеи в него е именно предлагането на дървената повърхност. „Не бетонирайте площада, имате подкрепата на пловдивските архитекти“, обърна се към него представител на колегията.

Свързани публикации: Създателка на къща от живо дърво и топ архитекти от света на форум в Пловдив

Централният площад в Пловдив да е от дърво, предлагат португалците от FORA

Leave a Comment