ЕК е одобрила само 7 оперативни програми от над 200 на държавите в ЕС

Заради хронични дефицити в евробюджета, 26 млрд. евро стоят неразплатени към страните членки

Европейската комисия е одобрила окончателно проектите на едва 7 оперативни програми от всичките над 200Илияна Цанова, вицепремиер на държавите в Европейския съюз. Затова не може да се говори, че има забавяне на работата по оперативните програми за България, коментира вицепремиерът по управлението на средствата от Европейския съюз (ЕС) Илияна Цанова в предаването “Седмицата” по Дарик радио.

Новата Европейска комисия (ЕК) още не е встъпила в длъжност, което също се отразява на процеса. Това трябваше да стане на 1 ноември, но заради допълнителните изслушвания вероятно срокът няма да бъде спазен.

Цанова посочи, че Еврокомисията не е разплатила на държавите от блока около 26 млрд. евро. Заради хроничния дефицит в бюджета на Комисията от 1 януари 2015 г. започва преглед и преработка на бюджета, така че дефицитът да се намали и почти да се елиминира.

Според вицепремиера лошата координация е основният проблем за забавеното усвояване на европейските средства. Тя смята, че е добре в един момент да заработи отделно министерство за средствата от ЕС, но и сегашната организация може да е по-ефективна.

В момента се работи по специален закон за управление на европейските пари, за който се говори от няколко години. Според вицепремиера такъв закон е необходим спешно, а основните му функции ще са три – засилване на координацията между органите, които управляват европейски пари, гарантиране на повече прозрачност и предвидимост на средата и уеднаквяване на процедури, гарантиране на възможността на бенефициентите да обжалват актовете на Управляващите органи по административен път на две инстанции – пред регионалните съдилища по регистрация на бенефициентите и в София на втора (последна) инстанция.

Leave a Comment