Сотир Цацаров: Каква е тази държава, в която живеем от Челопеч през Мизия, през „Миджур“!

Главният прокурор разкри допълнителни данни за взрива в Горни Лом, които сочат, че там е имало огромно количество мини
Сотир Цацаров

Сотир Цацаров каза, че НАП няма просто да проверява Цветанов, а ще извърши щателна ревизия

„Каква е тази държава, която не си знае язовирите и реагира само когато прелеят? Каква е тази държава, която не може да осигури контрол върху психически нестабилни хора, които притежават по 3-4-5 огнестрелни оръжия? Живеем от Челопеч през „Миджур“ и преди това Мизия. И позволяваме да влиза неограничено количество боеприпаси, които създават работа срещу 300 лева на ден. Оказва се, че живеем от Челопеч през Варна, през Мизия, през Миджур….“ Въпросите и отговорите даде тази вечер пред „120 минути“ на бТВ главният прокурор Сотир Цацаров.

Цацаров разкри допълнително информация по взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом, който предизвика смъртта на 15 души.

Той посочи, че през 2008 г. собственикът на „Миджур“ Валери Митков е сключил договор с Гърция за обезвреждането на 1 560 000 мини. „Понеже Гърция има достатъчно държавнически разум, а ние имаме частнособственически разум“, поясни главният прокурор. Според разчетите за обезвреждането, е трябвало дневно да се демонтират по 8000 мини, а цялата поръчка да бъде изпълнена на 197 дни.

По данни на МВР към момента на взрива в завода са се намирали почти 220 000 мини. Но непосредствено преди деня на експлозията по данни на Пето РПУ в София собственикът е поискал да се транспортират 58 камиона с мини от едни към други складове. И по-точно от склада на фирмата във Всеславци към склада в Монтана. Броят на мините е бил 800 000. Те не са открити нито в единия, нито в другия склад. „Къде са били“, попита Цацаров.

Главният прокурор демонстрира блестящата си памет, като продължи: В завода „Миджур“ се е работело на три смени с по 15 души на смяна. Всички хора са обезвреждали за 24 часа 3150 мини. Отделно от това предприятието е използвало получения от работата тротил за производство на вторични взривни вещества за цивилни цели.

Сотир Цацаров заяви, че данните, с които прокуратурата разполага, трябва да се превърнат в обвинение. И то трябва да е насочено не само срещу собственика на завода, но и срещу длъжностните лица, които са позволили толкова голямо количество боеприпаси да се държат на склад и срещу другите длъжностни лица, които са позволили сключването на подобна сделка при положение, че заводът няма капацитет за поръчка от такъв мащаб.

При вметката на водещия, че Митков е масон, Цацаров заяви, че в случая не е важно дали е ескимос, масон, негър или друг. „Не може да унищожаваш с 15 човека 8000 мини на ден! Това е безумие!“ След което отговори, че самият той не е масон, въпреки че се носят твърди слухове за това.

На въпроса какво би казал на близките на загиналите от взрива хора, след необичайно продължително мълчание, главният прокурор отговори: „“Аз лично ще се опитам да си свърша работата.“

В продължителното интервю със Сотир Цацаров, той отхвърли обвиненията на политиците, че е човек на Пеевски. Каза, че когато е заел поста са говорили, че е човек на Цветанов, после на Бойко Борисов, след това на Пеевски и Доган. След два месеца, както се казва в рекламата: „Легендата продължава“ – ще съм човек на друг, заяви прокурорът.

За разследването срещу Христо Бисеров главният обвинител обясни, че все още чака и се надява да получи информация от Швейцария за наличностите и движенията по швейцарската сметка на Бисеров, която е открита отпреди десет години. Суми от тази сметка са прехвърляни в банка в Македония.

Leave a Comment