Ябълките от Полша вече са тук на 1 лев едрова цена

ябълки като за изложбаЯбълките от Полша вече са в България. Първо качество в  хипермаркетите струва 1.07 лева. Всяка година плодовете от славянската държава се появяват в края на октомври или началото на ноември, този път обаче подраниха. Българските овощари все още не са продали реколтата, а главното им усилие след прибирането ѝ е да успеят да я изтъргуват преди да пристигне „полската вълна“.

В момента тържището до село Първенец, Пловдивско е претрупано с български ябълки, които се продават на цена о 0.60 до 1.20 лева. Италианските се търгуват от 0.90 до 1.60 лева. Полски там все още не се срещат.

На тържището вече няма български домати, а вносът е най-вече от Полша и Македония. Червените зеленчуци от съседката се продават за 1.50-1.60 лева, а полските за 2 лева.

По данни на ЕК през последния програмен период. в Полша са започнали дейност 23 хил. млади фермери. Те са инвестирали 452 млн. евро. По ПРСР са модернизирани 37 хил. земеделски предприятия, а от необлагодетелстваните райони са подпомогнати 865 ферми.

Leave a Comment