Създателят на уникалния дизайн на операта в Сидни е спечелил … 5000 английски лири

операта в СидниОперата на Сидни, Австралия  е призната за една от най-големите сгради, създадени през 20-ти век и приветства около 8,2 милиона посетители годишно. Днес се навършват 41 години от откриването ѝ. Тук са няколко от най-интересните факти вие ще бъдете изумени да научите за операта:

  1. Архитектът Йорт Утсон първоначално е отхвърлена от трима съдии в конкурса през 1956 г. за проектиране на операта в Сидни, но дизайнът му е избран от четвъртия съдия – известния американски архитект Ееро Сааринен, който заявява, че предложението му е изключително. Г-н Utzon победи 232 други участници.
  2. Той печели £ 5000 за дизайна си.
  3. Първоначалната прогноза за стойността на изграждането на операта е 7 милиона долара.
  4. Окончателната стойност е 102 милиона долара.
  5. Времето за строителство продължава 7 години, а реалното завършване отнема общо 17 години.
  6. Операта е платена до голяма степен от държавната лотария.
  7. Работата по сградата започва през 1959 г., с 10 000 строители.
  8. Утсон подава оставка като главен архитект на операта през февруари 1966 г., след като ново либерално правителство е избрано и министърът на благоустройството спира плащанията към него. Има протести по улиците с искания Утсон да бъде върнат на длъжност, но той напуска Австралия през април същата година и никога не се завръща, за да види как дизайна му придобива форма.
  9. The Sydney Opera House Trust отново започва преговори с г-н Утсон в края на деветдесетте години и архитектът е назначен за консултант дизайнер за бъдещи строежи.
  10. Когато кралица Елизабет II открива операта в Сидни на 20 октомври 1973 г., Утсон е награден със златен медал на Кралския австралийски институт на архитектите, но той отсъства от церемонията.
  11. През 2003 г. Утсон е удостоен с най-престижната награда за архитектура в света –  „Прицкер“
  12. Сградата е с дължина 185 метра и ширина 120м.
  13. Най-високата точка на покрива е 67 метра над морското равнище – същото като 22-етажна сграда.
  14. Използвани са 6223 квадратни метра стъкло.
  15. Операта е домакин на около 3000 събития всяка година.
  16. Вие няма да останат гладни или жадни тук: операта разполага с три ресторанта, кафе, еспресо бар и оперни и театрални барове.
  17. Арнолд Шварценегер печели своята боди билдинг титла Мистър Олимпия в Концертната зала през 1980 година.
  18. През юни 2007 г. сградата е включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО
  19. Първият човек, който пее в операта в Сидни е Пол Робсън – през 1960 г., той пее Man River Ol ‘ на строителите, докато те обядват.
  20. Операта на Сидни е дом на най-голямата в света органова тръба.
  21. През осемдесетте години, мрежа бе поставена над вдлъбнатото място. Където се намира оркестърът в Оперния театър, след като живо пиле слезе от сцената по време на изпълнение на Борис Годунов и се приземи на виолончелист.
  22. Има седем места за изпълнения в Sydney Opera House – Концертна зала, Операта театър, Плейхаус, Драматичен театър, Студиото, Изложбена площ и Стая Утсон.
  23. 15 500 крушки се сменят всяка година.

Leave a Comment