Новият ЕП – още по-враждебен към ГМО

Има предложение да се облекчи процедурата за отглеждане на генномодифицирани култури

ГМОВ Европейския парламент (ЕП) отново започнаха преговори по отношение на ГМО културите, пише порталът agrarheute.com. Според постъпило предложение може да се стигне до облекчаване на процедурата за налагане на забраната за отглеждане на ГМ култури.

В бъдеще се предвижда Брюксел да налага забрана за отглеждане на ГМО без преди това мярката да е била обсъдена с производителите. Освен това се планира увеличаване на списъка с основания за налагане на забрана. Само ако от Европейската агенция по храните не виждат рискове за здравето на хората, страните членки на ЕС могат да вземат друго решение. При опасения за това, че ГМО растенията могат да носят рискове за някоя екологична област или недостатъчна яснота на научните изследвания, страните от ЕС могат да наложат забрана за отглеждане на нови ГМ култури само заради наличие на рискове за околната среда.

С предвижданите промени Европейският парламент иска да намали в бъдеще броя на противоречивите оценки относно рисковете от ГМО – нещо, което ЕК иска непременно да избегне. Ако ЕП одобри предложението за опростяване на условията за налагане на забрана за отглеждане на ГМО култури, това би бил нов сериозен удар за зелените генни технологии в ЕС. Европейските депутати са мотивирали предложението си с това, че само с подобни прости основания за налагане на забрана, наложените от отделните страни забрани могат да издържат на юридически спорове. Предложението се очаква да бъде гласувано на 5 ноември.

 

Leave a Comment