Български милионер от САЩ се завърна у нас, за да прави вино

Любен Рабчев, снимка на Топновини.БГ

Любен Рабчев, снимка на Топновини.БГ

Българският милионер Любен Рабчев, натрупал състояние в САЩ, се завърна след 40 години емигрантство, за да прави вино в родния си край. Той е на 72 години и е роден в Бяла черква, Великотърновска област. Рабчев обаче е избрал да инвестира в Русенско.

Той е пето поколение винар и се надява традицията да бъде продължена от дъщеря му и от поне един от тримата му внуци, разказва БГНЕС. Заедно с американската си съпруга Джо се установяват за постоянно в България преди четири години. Джо толкова се влюбва в страната ни, че дори кандидатства за българско гражданство. Все още не го е получила, но вече е взела успешно изпита по български език. Тя споделя желанието на съпруга си да възродят винарските традиции в региона на русенското село Мечка, което се намира на брега на Дунава.

Американската история на Рабчев започва през 1968 г., когато емигрира в страната на неограничените възможности. Той започва бизнеса си, като възстановява една изоставена газ станция. После се ориентира към строителния бизнес, след което създава фабрики за опаковки. На два пъти се пенсионира, продавайки дейността си, но не може да стои със скръстени ръце и подхваща все нови начинания. Затова и се връща в България.

С инвестиции на Любен, Джо и дъщерята Албена, която е успешна бизнесдама в САЩ, семейството е изградило красиво шато, в типичен френски стил за винарските райони. Огромни пространства с лозя, поляни, гледка към Дунава, оригинално обзаведени зали за дегустация и ресторант – така може да се опише комплексът, наречен „Седем поколения“. Семейство Рабчеви е имало своя винарна още в далечната 1882 г. и сега традицията се възражда.

Тук се отглеждат само три сорта грозде – Каберне совиньон, Мерло и Каберне фран, от които се прави розе и червено вино. Ежегодно се бутилира по 20 на сто от реколтата, като останалите 80 % остават и престояват във френските дъбови бъчви. Това се повтаря до завъртане на един цикъл от 5 години, докато цялото количество вино се бутилира. Мястото на шатото не избрано случайно. В местността Стълпище, където се намира, има данни за винопроизводство още от римско време.

Leave a Comment