Рекорден брой наши фирми на изложението SIAL в Париж

Около 60 български фирми представят страната на най-големия панаир на хранително-вкусовата индустрия в Европа
Стефан Льо Фол бе посрещнат от министър Грудев при българския щанд

Стефан Льо Фол бе посрещнат от министър Грудев при българския щанд

България регистрира най-значимото си участие в изложението на хранително-вкусовата индустрия в Париж – SIAL 2014, което бе открито вчера. То ще продължи до 23 октомври. Броят на българските фирми при нашия щанд от 300 квадрата е над 40, от които 15 са търговски дружества, които искат да осъществят контакти с потенциални партньори. Щандът е финансиран по проект на Оперативна програма „Конкурентоспособност“ на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Отделно от него други 18 наши компании участват със самостоятелни изложбени площи. Освен традиционните български продукти, страната ни се представя от производители на биопродукти, като българска фирма беше удостоена и с номинация за иновативен продукт от организаторите на изложението.  

Френският министър на земеделието, хранително-вкусовата промишленост и горите и говорител на френското правителство Стефан Льо Фол посети след откриването вчера българския щанд на SIAL 2014. Той беше посрещнат от министъра на земеделието и храните Васил Грудев и българския посланик в Париж  Ангел Чолаков. По време на обиколката министрите Грудев и Льо Фол дегустираха традиционни български продукти, както и иновативни екопроизводства. На изложението министър Грудев се срещна и с неговия чешки колега Мариан Юречка. Заедно с Льо Фол те обсъдиха  прилагането на Общата селскостопанска политика, както и политиката в млечния сектор.

Изложението SIAL e най-голямата специализирана проява в областта на хранително-вкусовата промишленост. За периода 19-23 октомври се очакват над 6 300 изложители от 105 страни.

 

Leave a Comment