От кастинга на ГЕРБ изпаднаха ДПС, ББЦ и „Атака“. Преговорите продължават

Бойко БорисовОт проведения през миналата седмица политичски кастинг за управлението на страната, ГЕРБ „освободи“ ДПС, „България без цензура“ (ББЦ) и „Атака“. Тази седмица започна вторият  кръг консултации с четири от представените в 43-тото Народно събрание политически сили – Реформаторския блок, БСП, Патриотичния фронт и АБВ. Това съобщи лидерът на най-голямата политическа сила Бойко Борисов след днешното заседание в ГЕРБ. Той се надява до следващия понеделник в 11 часа да бъде в голяма степен ясно ще може ли ГЕРБ да управлява и с кого. Или ще предложи правителство на малцинство.

Борисов заяви, че реформаторите са на първо място за евентуално партньорство. „Аз съм твърдо за единство на Реформаторския блок. Ние сме длъжни да се разберем с тях. Още повече, че техните лидери заявиха, че над 90% ни съвпадат програмите. Тогава не виждам някакви различия. Да не говорим и по тема „Съдебна система“, „Енергетика“ – там имаме общи виждания, категорично заявени на консултациите“, посочи Бойко Борисов.

ГЕРБ възнамерява в преговорите да се включат експертни групи от по двама или трима души, които биха подготвили проект за коалиционно споразумение или изцяло да отхвърлят възможността за такова.
Бойко Борисов няма да участва в преговорите до момента, в който се очертае коалиционното споразумение или ако е необходимо постигането на важен компромис.

Въпросът за персоналния състав на евентуалния кабинет ще се решава на лидерска среща. „Когато по програмите и детайлите, ако повтарям, постигнат консенсус и вече като седнем с лидерите ще кажем кой министър, кой зам.-министър, кой областен“, каза председателят на ГЕРБ.

Leave a Comment