Тъжно пътуване с Джеръми Айрънс в „Бунище Земя“

Джеръми Айрънс

Джеръми Айрънс показва красивото и грозното лице на земята

„Бунище Земя“ е най-новият документален филм, в който Джеръми Айрънс ни развежда из различни кътчета на земята, превърнати в ужасяващи бунища. На 24 март лентата ще бъде представена в София, след като на 7 март нейните зрители бяха депутатите в Европейския парламент. Продукцията е едно пътуване, изпълнено с изумление, разкрития и надежда, на фона на оригиналната музика на носителя на „Оскар” Вангелис.

Филмът започва с големия английски актьор сред плажа на древния ливански град Сидон. Грамади от боклук, ужасяваща смесица от медицински и битови отпадъци, отровни течности и гниещи трупове на животни— това е резултатът от потреблението на един малък град. Какво ли количество са отпадъците, произвеждани от цялата планета?

Кулите се свличат и изсипват в сините води на Средиземно море. Обкръжен от хиляди пластмасови бутилки, потресеният Айрънс промълвява „Ужасяващо”.

В „Бунище Земя” той ни показва най-красивите кътчета на земята, за да открие мащабите и последствията от световния проблем със замърсяването. Между другото, екипът е снимал и в България.

Всяка година хората изхвърлят 58 милиарда пластмасови чашки и между 500 билиона и 1 трилион найлонови торбички, пластмасови бутилки с вместимост 200 милиарда литра, милиарди тонове битови, токсични и технически отпадъци. Купуваме, зариваме, изгаряме и след това забравяме за тоновете отпадъци, които произвеждаме.

Leave a Comment