Зърнопроизводител: Не знам условията за зелени плащания, но ще заложа на люцерна

сеитба на пшеницаСеитбата на житни е в разгара си, а зърнопроизводителите не са съвсем наясно как да се вместят в условията, така че да могат да получат зелени плащания догодина. Наредбата за условията и реда за прилагане на схемите за директните плащания – зелени плащания, все още е проект, публикуван на интернет страницата на МЗХ в началото на октомври. Проект е и изменението на Закона за подпомагане на земеделските производители в частта му за прилагане на схемите за директни плащания. 

Антон Джоглев, председател на кооперация „Единство“ в село Костиево, Пловдивско обясни пред АгроПловдив, че не може да изчака докато министерството публикува норматива за зелените плащания. „Ето, в събота ще паднат сериозни валежи в Пловдивска област, времето не чака“, каза председателят. Той се надява, че като засее люцерна, ще отговори на „зелените“ изисквания. Кооперацията традиционно отглежда пшеница, ечемик, ориз, слънчоглед и рапица. Обработва 17 000 декара. До момента люцерната не е била сред отглежданите култури, тъй като тя си иска техниката – машини за косене, балировачки, нова система за поливане.

По другото изискване, за което до момента само се говори – правните основания за ползването на земята, Антон Джоглев обяснява, че е подготвен само донякъде. „За 15 000 дка имаме необходимите документи – договори за аренда, за наем, както и за съвместно обработван на земята. За 2000 дка не можем да осигурим документи, тъй като нямаме връзка със собствениците.

„Късмет е, че всички, които се занимаваме със сериозно земеделие в Костиево, се разбираме помежду си и нямаме непреодолими спорове при разделянето на полетата. В землището сме ние от кооперацията и още двама арендатори“, поясни председателят.

Leave a Comment