Вложителите в КТБ да получат достъп до парите си днес, иска Европейският банков орган

Корпоративна търговска банкаВложителите в Корпоративна търговска банка (КТБ) и в банка „Виктория“ да получат достъп до парите си още днес. За това настоява в официална препоръка, изпратена до БНБ и Фонда за гарантиране на влогове, Европейският банков орган. Той официално е информирал двете институции, че са нарушили член 1(3)(i) и член 10 на директивата 94/19/EC (директивата за схемите за гарантиране на депозитите), се посочва в съобщение до БТА.

Европейският банков орган започна разследване за евентуално нарушаване на европейските разпоредби от компетентните органи в България на 25 септември. Причината за него е, че според директивата на ЕС за схемата за гарантиране на депозитите притежателите на влогове трябва да бъдат компенсирани не по-късно от 25 работни дни след прекратяването на достъпа до депозитите.

Европейският банков орган информира БНБ, че тя трябва напълно до премахне ограниченията пред достъпа до депозитите, произлезли от надзорните й действия в КТБ и ТБ „Виктория“, или веднага да задейства механизма за изплащане на дължимите и проверени искания от фонда за гарантиране на влоговете. Европейската надзорна институция допълва, че ако БНБ не успее да вземе една от посочените две необходими мерки, то тогава гаранционният фонд ще трябва да изплати заявените претенции и да провери исканията.

Leave a Comment