111 години откак Златю Бояджиев се появи, за да нарисува вълшебния свят

Автопортрет

Автопортрет

Преди 111 години Златю Бояджиев се ражда, за да ни покаже, че светът е по-фин и по-цветен, отколкото го виждаме. Геният от Брезово е живял 72 години, повечето от които в Пловдив. Възрастните жители на града и до днес си го спомнят – тих и ненатрапчив, при масата в някогашния млечен бар до Джумаята. Тези, които за пръв път откриват творчеството му,  могат да разгледат част от платната на Златю Бояджиев в къщата-музей в Старинния Пловдив, където са изложени към 70 платна.

Твърди се, че неговите картини държат най-високи цени на пазара на художественото изкуство в България. Едва ли художникът си е представял някога това – в годините, когато е приемал, че рисуването е неговата работа, която трябва да върши всеки ден – от рано сутрин до към 16:30 часа, както разказва в интервю пред „Сега“ покойният му вече син Георги Бояджиев. Всеки ден – една картина. По-големите платна, разбира се, са му отнемали повече време.

Трудолюбието е било една от най-ценените от майстора човешки черти. Самият той преодолява със силата на волята и постоянството последиците от инсулта, който получил на 48-годишна възраст. Опитвали ли сте се някога да пишете красиво с лявата ръка? Е, той е успял да нарисува с нея шедьоври след като болестта парализира дясната.

Днес най-големите наши колекционери на Златю Бояджиев са Гриша Ганчев, Боян Радев, Светлин Русев. И, разбира се, семейството му, въпреки че през 2011 г. крадци отмъкнаха 12 платна от дома на сина художник Георги Бояджиев. Кражбата е неразкрита и до днес.

Едва тази година наследниците на художника успяха да получат справедливост от съда и да възстановят при семейните ценности пет картини на гения – „Баташкото клане“, „Обяд на моето семейство“, „Кукери“, „Мъж на колене“ и „Разстрел“. През месец май Върховният касационен съд окончателно реши, че община Пловдив трябва да извади от галериите си платната и да ги върне на наследниците. През 1983 г. шест картини са били предоставени временно на общината заради ретроспективна изложба в памет на майстора. И в продължение на 31 години общината ги е задържала, без да е платила за тях.

Златю Бояджиев

 

Leave a Comment