Изложителите на цветя в Пловдив изоставиха екзотиката

Цветна есенИзложбата „Цветна есен“ в Международния панаир в Пловдив стартира от днес с цялата красота на есенните цветя и декоративна растителност. Но и с две разлики в сравнение с предишни години – изложителите са видимо по-малко, а в асортимента липсват уникални, екзотични видове, които обикновено се продават на значително по-висока цена. Производителите и търговците, които се включиха в тазгодишната есенна изложба на цветя, залагат на познатите видове, които така или иначе са радост за очите. Затова и тази проява на панаира е по-естествено да се нарече тематичен пазар. Той се продължи до неделя, 26 октомври.

хризантеми

Хризантеми с разнообразие от цветове и обеми на китките се предлагат за 5 до 8 лева от различните производители.

Посетителите, които искат да си закупят луковици от пролетните цветя дълго избират измежду зюмбюли, лалета, нарциси, лилиуми и кокичета. Йовко Айлов, производител от Раковски, обяснява, че всички луковици, дори и на кокичета, са внос от Холандия. „Нямаме български производител на семенен материал от кокичета“, твърди той. Луковиците на повечето цветя се продават за 1 лев. Два лева е лилиумът.

луковици

„Трябва да ги засеете до 15 декември и още през януари ще се покажат над земята“, обяснява Айлов. Избирате слънчево място или в краен случай с шарена сянка. Ако е наторено – още по-добре. Заравяте луковиците така че да има два сантиметра пръст отгоре, като почвата трябва да е влажна.“

Пловдивски търговец е подредил кичести хортензии за по 7.50 лева на саксия. Цената на бегониите е 4 лева, на каланхоето 2.40. Скутелорията се продава за 5 лева, а пиперомията за 5.80.

Десетки бели и розови орхидеи, увити в целофан, могат да се закупят за по 13 лева.

Не е нужно да изкачвате върхове, за да си откъснете еделвайс. На „Цветна есен“ планинското цвете се предлага за 4 лева в саксия. Продавачът твърди, че издържа летните жеги в равнината.

Цветна есен

Пловдивски разсадник на овощни дръвчета участва с разсади от череши, праскови, сливи, кайсии, ябълки, круши и дюли, които се продават за 6 лева. Хинапът е най-скъпият вид – 25 лева. Има също така арония, къпина и касис за 4 лева.

Производителят на разсади от киви и годжи бери Любен Кумчев отново участва в „Цветна есен“. Какво разказа той за тазгодишната си реколта от киви – след малко в АгроПловдив.   

Leave a Comment