Монети, сечени в Пловдив преди Христа, показват утре в панаира

Първата пощенска марка в света „Черното пени“ ще бъде изложена под бронирано стъкло

За първи път Нумизматичното дружество в Пловдив ще покаже своята сбирка от монети, сечени във Филипопол панаир Булколектопреди повече от 2000 години. Те ще могат да бъдат разгледани на изложбата „Булколекто 2014“ в Международния панаир. Тя се открива утре, 24 октомври, и ще продължи до неделя.

Първата пощенска марка в света – „Черното пени“, ще е сред най-ценните експонати в изложбата. Тя е предоставена от частен колекционер, пожелал името му да остане скрито, съобщи днес Христо Николчев, секретар на Съюза на българските филателисти. Марката ще бъде пазена под бронирано стъкло. Скоро ще бъдат отбелязани 175 години от отпечатването на „Черното пени“, върху което е лика на британската кралица Виктория.

Над 1 милион английски лири е стигала цената на тази марка, но само за екземплярите, които са били отпечатани преди официалното ѝ пускане на 6 май 1840 година, отбеляза Николчев. Той уточни, че „Черното пени“, което ще бъде изложено утре в Пловдив е с по-ниска нумизматична стойност, тъй като е от редовния тираж. Въпреки това цената му е значителна – между 20 и 50 000 евро.

В България не повече от десетина човека притежават по един екземпляр от тази марка, като цената варира между 20 и 50 хиляди евро, каза Христо Николчев. Той поясни, че  в света има само няколко пълни колекции от 1000 екземпляра, те са собственост на кралицата на Великобритания Елизабет ІІ, на принца на Монако Алберт ІІ и още двама-трима колекционери.

Черното пениНа изложението ще бъде показана и първата марка на Португалия, издадена през 1853 година. „Идваме с най-добрите колекции в нашата страната, всички са носители на златни медали“, заяви Педро Ваш Перейра, президент на Португалската филателна федерация, на пресконференцията.

В програмата е включен и Национален филателен конкурс. Ще бъдат валидирани пет пощенски издания: карта „Булколекто 2014“, блок „25 години Европейска филателна федерация“ от четири марки „История на електрическия трамвай“, пощенски блок „Международна филателна изложба „България – Португалия“: Велики географски открития – Фернандо Магелан“, блок „Региони: Южен централен“ и серия „Фауна – пойни птици“.

Над 10 са масите на индивидуални колекционери, които показват богата палитра от филателни, нумизматични и антикварни предмети, както и други интересни сбирки.            

Посетителите могат да видят още:  Международната изложба „Медикус, Денто, Галения“ (до 25 октомври), Специализираната изложба „Цветна есен“ (до 26 октомври), Международни киноложки изложби, финали за Световната киноложка купа,  Републикански шампионат за българско овчарско куче и Национален шампионат на Чили (25 -26 октомври). Достъпът до всички прояви е с общ билет на цена 2 лева,  за ученици, пенсионери и инвалиди струва един лев. Палатите са отворени от 9 до 18 ч., в неделя – до 16 часа.

 

Leave a Comment