От днес се кандидатства пред ДФЗ за компенсации за плодове и зеленчуци

Обезщетенията заради ембаргото на Русия този път ще са само за дарена продукция

качествени плодове и зеленчуциВторият прием на заявления за европейски компенсации за плодове и зеленчуци, започва от днес в пловдивската дирекция на ДФ „Земеделие“ и в останалите клонове в страната. Средствата са целеви за пазарна подкрепа на производителите заради ембаргото на Русия. Първият прием на заявления бе от 1 до 10 септември, но право да обезщетение получиха само тези, които бяха одобрени измежду кандидатствалите от 1 до 5 септември. Общо в страната бяха допуснати за обезщетение над 11 000 тона плодове и зеленчуци, които са били изтеглени от пазара и са били изпратени като фураж за животни. Реколтата върху 115 хектара бе одобрена за мярката „небране“.

 

От Пловдивска област бяха одобрени общо 25 кандидати, предимно производители на оранжерийни зеленчуци, на полски домати, на ябълки и нектарини.

Вторият прием стана възможен след обнародване на новата наредба, която променя Наредба 6 от 28 август 2014 г. Тя бе публикувана в Държавен вестник на 21 октомври. В нея вече е изключена възможността да се компенсира продукция, предназначена за фураж или за „небране“. Единствената възможност на подпомагане на производителите на плодове и зеленчуци е ако дарят стоката на социални и детски домове, болници, затвори.

България получи право за 3000 тона компенсации.

Според наблюдатели, малко производители на плодове и зеленчуци ще се възползват от европейската мярка, тъй като, за да дарят продукцията, трябва да се направят разходи по беритбата и транспортирането. А предвидените от ЕС обезщетения няма да могат да покрият тези разходи. (Какъв е размерът на компенсациите виж ТУК)

От Хранителната банка изразиха готовност да осигурят берачи доброволци за производителите, които имат намерение да кандидатстват по европейската мярка.

Прочети още: Хранителната банка осигурява берачи за фермери, решили да дарят плодове и зеленчуци

 

 

 

Leave a Comment