Скандална биография на милиардера Роман Абрамович в Уикипедия

Авторитетната електронна енциклопедия – Уикипедия, изглежда е допуснала непроверена и нередактирана биография на един от най-богатите мъже в света – Роман Абрамович. В търсене на повече информация за Абрамович, който е роден днес, АгроПловдив попадна на публикуваното и … не повярва на очите си. Впрочем, вижте какво пише българската версия на Уикипедия за него ТУК. Накратко, собственикът на Челси е описан като „много активен мафиот“, „продал маРоман Абрамовичйка си и баща си, за да събере пари за марихуана“ и т.н.

А ето и истинската биография на Роман Аркадиевич:

Роман Абрамович, е роден на 24 октомври 1966 г. в Саратов, Русия. Майка му умира още преди Роман да навърши две годинки, а баща му е убит в строителен инцидент по-малко от две години след това. След като останава сирак, той е отгледан от чичо си и семейството му в Ухта, Русия. Докато е студент в Авто Московския институт по транспорт (1987), Абрамович създадава малка фирма за производство на пластмасови играчки. След няколко години, той започва да инвестира и в други предприятия, като по този начин разширява богатството си. Успехът, който пожънва, му позволява да започне бизнес в петролната индустрия в региона Омск.

Той бързо си създава име в тази индустрия и се присъединява към управителния съвет на компания Сибнефт, като в крайна сметка приема еднолична отговорност и завършва сливане, което я превръща в четвъртата по големина петролна компания в света. Сибнефт е продадена на Газпром през 2005 г.

През 1999 г. Абрамович започва благотворителна дейност в изолирания, студен и обеднял сибирски район Чукотка. Абрамович е особено заинтересован да помогне на децата и създава благотворителната фондация „Pole of Hope“ в помощ на хората от Чукотка.

По-късно той е избран за член на долната камара на руския парламент да представлява този район, на който дарява големи суми за схеми за подобряване. Той е преизбран за втори мандат през 2005 г.

Абрамович се превъръща и в познато лице в Англия, след като става собственик на футболния клуб Челси през 2003 година, както и на частното инвестиционно предприятие Millhouse LLC.

 

 

1 Comment

  1. Мартин Иванов каза:

    В Уикипедия може да пише всеки за всичко, така че не ме изненнадв. Днес една наскоро нашумяла група музиканти в Германия също се оплака, че там са писали глупости за тях.

Leave a Comment