Доц. Павлина Параскова: Аграрният сектор трябва да започне да произвежда суровини за хранителната индустрия

Време е да се изградят вертикални ферми, чиито суровини се превръщат в краен продукт

Автор: Мартин Иванов

доц. Павлина ПарасковаПред хранителната индустрия има много предизвикателства, защото аграрния сектор трябва да започне да произвежда наши суровини. Вносът на суровини означава износ на национален капитал”, заяви за АгроПловдив доц. Павлина Параскова, директор на Института за изследване и развитие на храните . Институтът взе участие със собствена миниизложба в днешния празник на Селскостопанска академия.

Според нея специалистите от института по храните са готови да работят за възстановяване на аграрния сектор и за изграждане на така наречените вертикални ферми, при които се произвежда освен суровината, и крайния продукт. Това е тенденция, която намира все по-голямо развитие в света. хранаПричината за наличието на по-нискокачествени храни на пазара у нас според нея е ниската покупателна способност на хората, с която производителите са принудени да се съобразяват, макар че вече има необходимите технологии за производството на висококачествени храни. .

Биолуканка по специална технология с натурални билкови добавки и сладки със кленов сироп, заместващ захарта, предложиха по време на днешната изложба от Института по изследване на храните. Сред останалите продукти са сушени плодове по нова технология, благодарение на която те запазват всичките си вкусови качества, студено пресован сок както и хляб от спелта и лимец.

Leave a Comment