Васил Грудев: Парите от Европа са най-сигурният източник на финанси за аграрната наука

Автор: Мартин Иванов

празник на ССА

Европейските средства от Програмата за развитие на селските райони, които ще бъдат отпуснати за наука през новия програмен период, са най-сигурният източник за развитието на българската аграрна наука, заяви днес в Селскостопанската академия земеделският министър Васил Грудев. До момента страната ни е получавала много малко възможности за финансиране, но в новата програма се предвиждат редица мерки, които да осигурят твърд източник за развитието на научната дейност в областта на селскостопанската наука.

Седем доценти получиха свидетелство за професори на днешния празник

Седем доценти получиха свидетелство за професори на днешния празник

Развитието на българското селско стопанство е свързано с отговорния труд на специалистите, които подпомагат практиката на земеделския производител. Инструментите на модерното земеделие се създават благодарение на прилагането на научния опит в аграрния сектор и създаването на възможност за въвеждане на модерни технологии. Ако не се внедряват новите технологии, не може да се говори за модерно земеделие и аграрна наука, подчерта още той.

Според него обаче трябва да спре говоренето за приоритетите на аграрната наука, а да започнат да се реализират постиженията ѝ.

Шефът на Селскостопанската академия доц. Христо Бозуков поздрави колегите си с професионалния празник на учените, работещи в сферата на селското стопанство. Според него в годините на световната криза от важно значение е сътрудничеството между аграрните специалисти от различни страни. С участието си в общи проекти, българските учени показват, че могат да са достойни партньори. Той оцени заслугите на българските учени не само за развитието на малките и средни стопани, но и на крупните производители на селскостопанска продукция, за които специалистите от академията създават ноу-хау с помощта на което те да са конкурентноспособни на външните пазари.

По време на тържествена церемония в аулата на ССА министър Грудев връчи дипломите  на седем новоизбрани професори, след което разгледа и изложбата с постиженията на 26 научни институти и 19 опитни станции към Академията.

Leave a Comment