МЗХ обещава от 130 до 220 лева обезщетение за убитите от Син език овце

овцеМинистерството на земеделието коригира обещаните обезщетения за убитите от Син език овце. Те вече няма да са на база тегло, тъй като никой не е регистрирал килограмите на изпратените към екарисажа животни. Компенсациите ще са на глава и ще варират от 130 до 220 лева, съобщи пред АгроПловдив председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов. Той предположи, че за по-дребните породи като каракачанската, обезщетенията ще са най-ниски, а за Плевенската черноглава, Маришката вакла овца и други – най-високи. За елитните животни компенсациите ще са двойно по-големи.

От МЗХ са обещали да започнат са превеждат помощта от другата седмица по реда на получените протоколи.

„Важно е кога ще приключат, защото колегите бързат да закупят здрави животни, за да запълнят стадата си“, коментира Бойко Синапов.

Лично той е загубил заради болестта 12 овце. „Взех сериозни мерки да опазя животните, но така е и с повечето по-големи овцевъди. Най-много пострадаха по-малките“, обясни той.

По официални данни на БАБХ Синият език е убил 26 000 овце.

1 Comment

  1. Мартин Иванов каза:

    Те не ги ли регистрират в екарисажите като ги приемат кое животно колко тежи? Жияотновъдите искаха между 350 и 300 лева за животно.

Leave a Comment