Младите очи на Пабло Пикасо

Днес светът отбелязва 133 г. от рождението на гениалния испанец

pablo_picaso Ако Бог спуска творческа енергия над земята и всеки я улавя според чувствителността на сетивата си, то Пабло Пикасо определено е създал канал, по който да я възприема. Дори и на възраст, при която хората грохват от тежестта на годините, испанецът е плодотворен като в разцвета на силите си. А очите му на пожълтелите снимки са безумно млади. Пикасо умира на 91 години, през които е създал  13 500 картини, 100 000 гравюри и надписи, 34 000 илюстрации, използвани в книги, 300 скулптури и керамики. Признат е за най-великият художник на 20 век. По повод 133-годишнината от рождението му, в Париж ще откриване днес на неговия музей след дългогодишен ремонт. Флоренция пък подготви изложбата „Пикасо и испанската съвременност“. Тя бе открита на 20 септември и ще бъде отворена за посетители до 25 януари 2015 г. 

Най-влиятелният художник и артист на миналия век е роден в Малага, Испания, на днешния 25 октомври през

"Госпожиците от Авиньон"

„Госпожиците от Авиньон“

1881 г. Той е първородното дете на художника и преподавател в училището за изящни изкуства Хосе Луис и Бласко.

Пикасо усвоява каквото може от баща си и от Академията по изкуствата в Мадрид, и когато е на 20 години заминава за Париж, за който установява, че е идеалното място да практикува нови стилове и да експериментира с различни форми на изкуството. Именно там той създава основите на кубизма и се впуска в сюрреализма, който в началото на века е най-пленяващия с безобразията си стил.

Пикасо е навсякъде – кубизъм, сюрреализъм, реализъм – и никъде, защото може да изрази усещанията и идеите си по всевъзможен начин. Като пионер във всички тези движения, той повлиява и на следващите стиловете през целия 20-ти век, с началните си произведения.

"Гълъбът на мира"

„Гълъбът на мира“

През 1917 г. художниът се присъединява към руския балет, който гостува в Рим. По това време той се запознава Олга Хохлова, която е балерина и дъщеря на царски генерал. Двойката се жени през 1918 г., след завръщането си в Париж. През 1935 г. двамата се разделят, тъй като възпитаната в благородническо семейство Олга, не може да стане част от бохемския начин на живот на Пикасо. Въпреки че двойката се разделя, те остават официално женени до смъртта на Олга през 1954 г. В допълнение към творбите, които той създава за нея, много от по-късните му произведения също акцентират върху други две негови любими жени – Мари-Терез  ​​Уолтър и Дора Маар. Пабло Пикасо се жени повторно за Жаклин Рок през 1961 г., като двойката остава заедно до смъртта му 12 години по-късно през 1973 г.

Художникът е пацифист и голяма част от картините му изобразяват зов за мир и промяна. Негова творба „Герника“ (1937), която създава след германската бомбардировките над едноименното село, е влиятелно произведение за времето си. То не само че става най-известната му работа, но и показва бруталността на войната и смъртта, което превръща Пикасо във видна политическа фигура.

Много от нещата, които художникът прави през 1950-те години са в противоречие с широката общественост. Жестокост към децата си, преувеличена мъжественост към жените и присъединяването към комунистическата партия са малка част от многожеството скандали, които бележат живота му. След края на Втората световна война, Пикасо се връща към класическия стил на работа и създава „Гълъбът на мира.“

Геният умира на 8 април 1973г. в Моугинс,Франция, докато той и съпругата му Жаклин са поканили приятели на гости. 13 години по-късно Жаклин се самоубива, когато е на 59 години.

Днес картините на Пикасо не падат по 1 милион евро, а най-високата достигната цена е 106.5 милиона евро, платени през 2010 година за платно, нарисувано през 1932 година

 

Leave a Comment