По монетите, сечени във Филипопол, народът е разбирал кой император е на власт

Четирима владетели на Римската империя са изобразени на древния звонк от 2-3 век

 

Георги Костадинов, председател на Нумизматично дружество Филипопол

Георги Костадинов, председател на Нумизматично дружество Филипопол

В древния Филипопол са сечени монети през 2-3 век от новата ера. Те са бронзови и с малък, среден и голям размер. Най-големите са се наричали медальони и са били с диаметър 40 мм. Един такъв бронзов медальон е струвал колкото един сребърен денар, а това е била дневната заплата на римския войник. Не се знае къде е била монетарницата в града, но е известна технологията, по която са се правели монетите, разказва Георги Костадинов, председател на Нумизматично дружество Филипопол. Дружеството участва с колекция от монетите на възраст 1700-1800 години в изложбата „Булколекто“ в Международен панаир Пловдив.

За да се отсекат монетите, се е правела сплав от мед и калай. Тя се е оформяла като пръчки, от които са се режели ядрата на звонка. Те са се удряли между чук и наковалня с гравирани върху тях сюжети. Начинът на изработка е ръчен и затова монетите от онова време не са съвършен кръг, обяснява Костадинов. Върху някои от сериите има чудни храмове, съществували някога в Пловдив, но изчезнали във времето.

Монетите на пловдивското дружество са се превръщали в колекция в последните 50 години. Част от тях са в

Римските монети, сечени във Филипопол

Римските монети, сечени във Филипопол

частни колекции, други са собственост на дружеството. Получени са или чрез дарение, или чрез откупка.

Златни и сребърни монети са сечени само в най-големите градове на Римската империя – Рим, Равена, Сиракуза и другаде. На провинция Филипопол – най-голямата в област Тракия, било позволено да изработва бронзови. И то само през 2-3 век. През тези столетия начело на империята е била династията на Северите и по-точно императорите Септимий Север и жена му Юлия Домна, синовете му Гета и Каракала и племеникът му Елагабал.  Именно техните ликове се виждат на монетите. „В огромната Римска империя не е имало телевизия и интернет, и в провинциите са разбирали за възкачването на нов император чрез монетите“, поясни Георги Костадинов.

Идната сряда, 29 октомври, в Историческия музей Нумизматично дружество Филипопол ще открие изложба на съкровищата си. Монетите разказват историята на града и който иска да я чуе, нека заповяда, отправи покана Георги Костадинов.

 

Leave a Comment