С 50 студенти магистри стартира Центърът за дистанционно обучение в АУ

Ректорът проф. Греков отбеляза, че с новия модерен тип на образоване университет се нарежда в челната десятка

проф. Димитър Греков откри Център за дистанционно обучение в АУ Център за дистанционно обучение в Аграрния университет – Пловдив бе открит днес. При старта му се отбеляза, че е започнало пилотното обучение на 50 студенти от магистърската програма „Агробизнес и предприемачество“. Ръководителят на проекта проф. д-р Нели Бенчева разкри преди официалното прерязване на лентата, че 42-ма преподаватели са преминали през специални курсове за работа с университетската платформа за дистанционно обучение. Вече са разработени учебните материали за 63 дисциплини. Приет е Правилник на АУ за организация на електронните форми по бакалавърските специалности „Агрономство (Полевъдство)“ и „Аграрна икономика“, както и за магистърските курсове „Държавни и общински финанси“ и „Агробизнес“. Проф. Бенчева призна с гордост, че събитието е в навечерието на един от най-светлите български празници – Денят на народните будители. По-късно тя показа и учебната зала, където ще се осъществява и живия контакт между студентите и техните преподаватели. Залата е оборудвана така, че да може да се осъществява мултимедийна връзка между обучавани и обучаващи.

 

 

Пред учебната зала

Пред учебната зала

„С тази първа крачка към нетрадиционната форма на обучение се нареждаме в челната десятка на университетите“, отбеляза в словото си ректорът на АУ проф. Димитър Греков. Той обърна внимание на факта, че новият тип на образоване ще даде възможност да се обучат повече студенти – както такива, които са затруднени поради икономически причини, така и на чужденци, а също и на кандидат-магистри, които са отпаднали поради запълване на групите. „Дистанционното обучение е предизвикателство и за преподавателите“, отбеляза с усмивка ректорът. Той благодари на хората, които са направили проекта възможен, както и на разработчиците му. „Нека тази първа стъпка да е последвана от по-смели крачки“, пожела ректорът. 

По традиция ректорът преряза лентата на Центъра за дистанционно обучение и поля вода за благополучие. Аграрният университет планира към 400 студенти да се запишат за този тип следване след като системата заработи с пълния си капацитет.

Събитието бе почетено от преподаватели и студенти, а Аграрният университет почерпи с коктейл за новата придобивка.

Центърът е при сградата на академичното издателство на АУ

Центърът е при сградата на академичното издателство на АУ

Свързани публикации: Аграрният университет ще обучава по нета полевъди, аргоикономисти и магистри

 

 

Leave a Comment