Актуализацията на бюджета ще осигури 92 млн. лв. в ДФЗ за животновъди, плодове и зеленчуци и общини

Агенцията по храните, Селскостопанска академия, ИАГ и ИАРА очакват финансиране от 16.4 млн. лв.

dfz-oficialna-poziciqПравителството внесе днес в деловодството на Народното събрание проектите за актуализация на държавния бюджет и на бюджета на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК). Според премиера проф. Георги Близнашки те трябва да бъдат първа точка в дневния ред на новия парламент. Актуализацията на националния бюджет ще покрие големи дефицити, отворени в министерства и институции. От най-много допълнителни средства се нуждае МВР – 125.7 млн. лв. Веднага след него е фонд „Земеделие“, който заедно с Министерството на земеделието и храните формират общ дефицит от 108.5 милиона лева.

В мотивите на проектозакона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет се казва, че по бюджета на Министерството на земеделието и храните се очертава недостиг в размер 16,4 млн. лв. за разплащане на сключени договори в частта на издръжката на Българската агенция по безопасност на храните – 5,4 млн. лв., Селскостопанската академия – 5 млн. лв., Изпълнителната агенция по горите – 4 млн. лв., и на Изпълнителна агенция „Рибарство и аквакултури” – 2 млн. лв.

Недостига в бюджета на Държавен фонд „Земеделие” е близо шест пъти по-голям –  92,1 млн. лв. От тях за изплащане на националните доплащания за животни към животновъдите са необходими 60 млн. лв., за изплащане на ДДС за общините по Програмата за развитие на селските райони и други програми – 22,1 млн. лв., за държавни помощи за болестта „син език” и за минимална помощ за производителите на плодове и зеленчуци – 10 млн. лв.

Актуализираните прогнози за приходите по държавния бюджет предвиждат неизпълнението на планираните параметри да възлезе на 1061, 8 млн. лв. /1,3 на сто от прогнозния БВП/, което е разчетено в изготвения проект за промени в бюджета за 2014 г.

Влошаване на бюджетното салдо спрямо заложените параметри с разчетите към бюджета за 2014 г. се очаква главно по сметките за средствата от Европейския съюз на Националния фонд и бюджета на НЗОК.

Предвижда се увеличение на допустимия максимален размер на държавния дълг към края на годината до 22, 5 млрд. лв. (28,4 на сто от прогнозния БВП), както и на максималния размер на новите държавни гаранции, които могат да бъдат издадени през годината, да бъде увеличен с 2 млрд. лв. във връзка с предвидената възможност за издаване на държавни гаранции в полза на Фонда за гарантирането на влоговете в банки.

Министерският съвет е внесъл в Народното събрание и проект за изменение и допълнение на Закона за бюджета на НЗОК за 2014 г.. Приемането му ще осигури допълнително 100 млн. лв. за здравноосигурителни плащания за медицинска помощ. Според проекта средствата ще бъдат покрити с наличността в началото на 2014 г. по бюджетната сметка на НЗОК в размер на 100 248 хил. лв.

Leave a Comment