Одиторите се борят юнашки за 1.2 млн. лв., а държавата не може да се мотивира за 1.6 млрд. евро!

Автор: Надя Петрова

Надя ПетроваНаистина свирепа битка  за хонорара от 1.2 млн. лева, който ще получи одиторът на ДФЗ-Разплащателна агенция! За пети път Министерството на земеделието и храните прави неуспешен опит да го избере. Ако това се беше случило на олимпиада, министерството щеше да е вече декласирано. То обаче ще продължи да се засилва, за да скочи летвата, която хич не му е по възможностите. Лошото е, че времето вече е на минус.

Дали юристите на МЗХ не са брилянтни и мотивирани, или Комисията за защита на конкуренцията е прекалено отворена за всякакъв тип жалби, това не може да се прецени. Факт е обаче, че точно сега, когато България буквално се дави в кризата, загубата на 1.6 млрд. евро ще е болезнена. Сумата представлява към 3.8 процента от БВП на страната. Тя е почти 70% от целият бюджет на новата Програма за развитие на селските райони, който е 2.33 млрд. евро. 1.6 млрд. евро са 22% от всички директни плащания през 2014-2020 г. Това наистина са много пари, падат се към 450 лева на глава от населението. А вече само с магия могат да бъдат спасени. Не е ли пълно безобразие!

И какво всъщност наблюдаваме? Няколко частни фирми се борят юнашки за 1.2 милиона лева. С всички сили и правни възможности, без да им пука, че България може да загуби пари, които са почти 3000 пъти повече от техния хонорар. А държавата и в частност МЗХ за пети път е нокаутирана от тях.

Ако юристите на „Делойт одит“, примерно, станат причина одиторската фирма да загуби 1.2 милиона лева, те със сигурност ще бъдат натирени и подменени. Ако обаче юристите на МЗХ, или който там отговаря за избора на одитор, станат причина ЕС да ни откаже плащането на 1.6 млрд. евро, кой ще е виновникът? Има ли име, лице, задължения и отговорности? Ще понесе ли по-голямо наказание от това да бъде смъмрен или понижен в длъжност?

Единственото спасение е точно сега някой здраво да заплаши тези, които отговарят за делата по назначаването на сертифициращ орган. Ако трябва – да ги обръсне гола глава. Да ги заключат без вода и хляб докато не измислят как да реагират. И като решат как, да се задвижат като професионалисти, вместо да пишат оправдателни доклади. Има и друг вариант. Обещават им 0.001% хонорар от цялата сума ако я спасят. И май точно това трябва да се направи.

 

 

Leave a Comment