„Булгаргаз“ информира всички ТЕЦ, че им намалява с 50% газа

ТЕЦ Марица Изток„Булгаргаз“ информира с писма всички ТЕЦ в страната, че от днес започва редуциране на доставките на природен газ с 50%. Причината за това е, че количества, които страната ни получава по тръбата от Украйна, са намалели. Това съобщи пред БНТ зам.-председателят на браншовата камара на енергетиците при Българската стопанска камара (БСК) Валентин Терзийски.

Според него има два основни проблема. Единият е кризата между Русия и Украйна, на която не можем да влияем пряко. Другият е финансовата криза у нас и в момента финансовите средства са „затворени“ в дружествата от структурата на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

За да бъдат гарантирани доставките на алтернативно гориво, трябва да бъдат намерени свежи финансови средства, обясни Терзийски.

„Това означава, че на фона на финансовия дефицит, който има в системата – енергийната и в частност топлофикационната, при намалените количества природен газ и невъзможността да се разполага с финансови средствата от произведената електрическа енергия, дружествата са изправени пред невъзможността за доставка на алтернативни горива“, заяви Терзийски.

Той смята, че намалението на газа ще се отрази най-сериозно на индустрията – металургията, химическата промишленост и производството на стъкло, но отражение за битовите абонати едва ли ще има, защото те са защитени потребители.

Според него „най-топлият сценарий“ за тази зима е да бъдат обезпечени 4,5 млрд. долара за Украйна и тя да се разплати за доставките на газ с Русия. В този случай ще останат само вътрешните финансови проблеми за енергийната ни система. Най-лошият сценарий съчетава и двете заплахи – финансовият дефицит в българската енергетика и намаление или спиране на доставките от природен газ.

„В този вариант ще се стигне до режим не само на топлоподаването, но и на електрическата енергия“, категоричен беше експертът.

Leave a Comment