Затварянето на екарисажите заради 10 млн. лв. дълг води до загробване на овцете, а оттам и до глоби

Агенцията по храните не може да реши проблема, защото е само „чекмедже“ между аграрното и финансовото министерства, обясни проф. Пламен Моллов

Автор: Мартин Иванов

овцеБългария може да бъде глобена от Брюксел ако се наложи загробване на животните, заяви на пресконференция днес проф. Пламен Моллов, председател на Агенцията по храните. Както по-рано беше съобщено заради неизплатени суми от страна на държавата може да се стигне до затваряне на екарисажа в Шумен. Един от вариантите при недостиг на екарисажи е имено загробване на животните.

„Това е изключително обезпокоително, но БАБХ играе ролята на чекмедже между аграрното министерство, финансовото и, екарисажите. Ние имаме договор с екарисажите, но парите за тази дейност са по специална сметка на аграрното министерство”, коментира той. Според него задълженията към екарисажите възлизат между 9 и 10 млн. лева.

По време на пресконференцията стана ясно, че от Агенцията са поискали от МС да одобри 50% от средствата за заплащане на необходимата ваксина срещу синия език, които възлизат на малко над 2,6 ,млн. лева. Сумата е одобрена, но за да бъдат отпуснати парите първо трябва да мине актуализацията на бюджета. В момента са предприети стъпки за отваряне на обществена поръчка за фирма от която да се закупи ваксината, която трябва да бъде съгласувана с аграрното министерство.

Моллов припомни, че на 1 юли, три дни преди обявяванетo, че у нас са регистрирани случаи на животни заболели от син език, Брюксел промени регламента и вместо 50% от средствата за ваксината, ще покрие 75% от тях. От Агенцията обаче обсъждат с колегите си от други балкански страни, сред които Румъния, възможността за обявяване на наличие на форсмажорни обстоятелства, и подаване на искане за 100% поемане на средствата за ваксината.

По последни данни от Син език до момента са загинали около 26 195 овце, 208 кози и 368 говеда. Според проф. Моллов ако има забавяне в реакцията на компетентните органи по отношение на Синия език, то е заради липсата на средства, и е в рамките на 15 дни от средата на юли, когато от БАБХ са поискали от МС отпускането на 800 хил. лева за предприемане на мерки за борба със заразата. Той припомни, че на 31 юли правителството одобри половината от тези средства 450 хил. лева, които са отишли за дезинфекция на обектите, в които са регистрирани случи на животни болни от Син език.

Според него в подобни случаи е необходимо да има гаранционен фонд, който да разполага с между 2-3 млн. лева за да се вземат незабавни мерки, а не да се чакат средства от държавния бюджет.

Leave a Comment