Бизнесът отказа да вдига доходите

За да се случи това, държавата трябва да се разплати с фирмите, да осигури икономически ръст и прозрачност на обществените поръчки

Индексацията на основните доходи може да вдигне безработицата. Това опасение изрази днес на заседанието на

.Васил Велев

Васил Велев предложи на кабинета 12 мерки

Националния съвет за тристранно сътрудничество зам.-председателят на БСК Димитър Бранков. Заседанието бе ръководено от вицепремиера и социален министър Деяна Костадинова.

Основно искане на бизнеса е държавата да се разплати с фирмите като мярка срещу увеличаването на безработицата. От Стопанската камара искат да се осигурят публичност и отчетност на антикризисните мерки, на заменките, а също и либералицазия на енергийния пазар.

Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Огнян Донев заяви, че имат три искания – да се ускори плащането към фирмите, да се гарантира спазването на законите в страната и да се следи спазването на принципите на солидарност в обществото.

„Бизнесът не е безразличен към това, което се случва в страната“, каза председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов. Той посочи, че заплатите в частния сектор се вдигат над процента на инфлация. Цените на тока бяха дадени като пример за социална полизика от страна на бизнеса, тъй като тарифите за фирми са по-високи от тези за граждани.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев коментира, че повишаването на доходи и заетост може да се осъществи, но само при ръст на икономиката. „По-страшно е, когато изобщо няма доходи“, каза той. Велев предложи 12 мерки, които могат да подобрят бизнес климата в страната и да стопят безработицата.

Първата е доставчиците на обществени услуги да бъдат по-прозрачни и да се въведе задължението те да представят информация по ясен и прозрачен начин за дейността си, за приходите и разходите. Тази мярка може да бъде въведена с помощта на регулаторни институции, като Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), според него.

Втората мярка е да се въведе договаряне на минималната работна заплата по икономически дейности. Третото предложение е служебното правителство да свика съвместно заседание с Комисията за защита на конкуренцията във връзка с монополите и компаниите с господстващо положение.

„Подкрепяме увеличаването на средствата по Националния план за действия по заетостта“, посочи още Велев. „Категорично ще се противопоставим на орязване на инвестиционни програми, включително държавно съфинансиране“, каза още той.

Костадинова предложи да бъде сформирана работна група, която да обсъди краткосрочните социални мерки. Работната група може да започне работа още следващата седмица.  До понеделник, 25 март, социалните партньори ще излъчат свои представители и още във вторник съветът ще заседава отново.

Leave a Comment