Да засадим резници от Годжи Бери преди зимата

Годжи бериАко имате Годжи Бери в двора, след опадането на листата и преди зимата, можете да го размножите чрез зрели резници. Мнозина го считат за най-ценното растение и затова не е зле да си подсигурите по-богата реколта от целебните му плодчета.

Разсаждането чрез зрели резници става през ноември. Майчиното растение обаче трябва да е на възраст поне три години. Резник се взима от здрави растения. Избираме добре развити вдървесинени леторасти с минимум дебелина 3 мм. Нарязваме ги на 18-20 см под ъгъл от 45 градуса и ги потапяме във вода. В нея трябва да престоят един ден, преди да ги засадим. В Южна България климатът е по-мек и затова можем да пристъпим към засаждане веднага след като ги извадим от водата.

За целта се прави леха, в която набучваме резниците така че една трета от тях да е в пръстта. Още по-добре е, ако почвата е обогатена с угнил оборски тор. Веднага след това ги поливаме обилно с вода. Ако зимата е с нормални температури и влажност, напролет те ще започнат да се раззеленяват.

Принципно, разстоянието между две растения Годжи Бери трябва да е 1.50-2 метра. Резниците обаче могат да се засадят и през 20 см разстояние, за да може напролет, след като установим кои от тях са се вкоренили и кои не са успели, да разсадим годните храстчета там, където ще останат за постоянно.

В райони с по-студена зима засаждането става рано напролет, през март-април. Дотогава резниците могат да се съхраняват в речена пясък в студени помещения или в хладилници. За по-добро вкореняване може да се използват препарати за вкореняване.

Предзимни и пролетни грижи за Годжи Бери

Производителят на разсади Любен Кумчев обясни, че Годжи Бери не се нуждае от особени грижи преди зимата.

Любен Кумчев

Любен Кумчев

Растението издържа до минус 25 градуса, така че единственото, което може да направите за него, е да го наторите с оборски тор и със суперфосфат.

Напролет Кумчев смята да изпробва по-нестандартен начин на отглеждане на Годжи Бери. „Ако не извършваме резитба на Годжи Бери, то ще достигне 3-4 метра височина и ще стане неудобно за беритба. Затова идната пролет през месец март имам намерение да подрежа храста, така че височината му да стане 30 см. Така ще накарам растението да пусне повече издънки и да се оформи като буен храст, който да достига човешка височина е и удобен за беритба.“

Прочети още: Годжи бери – хималайски плодчета за столетници

 

Leave a Comment