Нито лев не е преведен от МЗХ на екарисажите през 2014-а, а виновни няма

Екарисажът в Шумен - снимка на бТВ

Екарисажът в Шумен – снимка на бТВ

От началото на годината досега нито един лев не е преведен на двата действащи екарисажа в страната – в Шумен и в село Тополи край Варна. Заради епидемията от Син език това лято те бяха свръхнатоварени. При кризисната ситуация в последните месеци там са се унищожавали месечно по над 500 тона умрели животни, което е натрупало дълг от над 10 милиона лева. Миналата седмица бе съобщено, че екарисажите спират да приемат животни за изгаряне и оттук нататък стопаните трябва да загробват труповете. Това пък обещава санкции от Брюксел.

„Този проблем се наблюдава при нас от 2009 година насам. На въпроса защо се получава така, отговорът е „не сте предвидени в бюджета на министерството”. Всички знаем много добре, че бюджет се формира в началото на годината и би следвало при обявена обществена поръчка и сключен договор от страна на Агенцията, тези средства да са предвидени. Нали човек като отива в магазина да си купи сирене, си носи и пари”, казва пред бТВ управителят на шуменския екарисаж Мирослав Александров.

Според д-р Пенчо Каменов, директор на „“Здравеопазнаве на животните“ в Агенцията по безопасност на храните, процедурата за обявяване на обществена поръчка за унищожаването на трупове на болни животни е била изпълнена коректно от БАБХ. От Министерството на земеделието и храните са подписали договорите с двата екарисажа, според които е трябвало да има заделен бюджет за изплащане на услугите. Къде обаче са отишли парите, предвидени за тази дейност, той не знае.

На въпроса не успя да отговори и зам.-министърът на земеделието Марина Бракалова. Тя съобщи, че при назначаването на служебното правителство в аграрното министерство е бил заварен дефицит от 60 милиона лева. Служебният министър Васил Грудев е убедил кабинета да бъдат отпуснати 2.2 млн. лв. за борбата със Син език. Разплащането с екарисажите може да стане след актуализацията на бюджета, където вече ще е предвидено и покриването на дълга от 10 милиона към тях.

Leave a Comment