Зоров: Препакетират европейски сирена и ги продават като наши

Започнаха специализираните изложби на хранителната индустрия и София

Автор: Мартин Иванов

Специализирани изложби 2014 в Интер Експо център

Специализирани изложби 2014 в Интер Експо център

Млечни продукти от Полша, Чехия и Холандия се препакетират у нас и заливат пазара ни като български кашкавали. Това съобщи днес при старта на специализираните изложби „Месомания, Светът на млякото, Булпек, Салон на виното, Интерфуд & Дринк и Сихре“ в Интер Експо Център Димитър Зоров, съпредедател на Националната асоциация на говедовъдите у нас. Изложбите бяха открити от зам.-министъра на земеделието и храните Марина Бракалова и от изпълнителния директор на БАБХ проф. Пламен Моллов. Те ще продължат до 8 ноември.

Специализирани изложби в Интер Експо центърСпоред Димитър Зоров препакетирането е недопустимо и е следствие на занижения контрол. Тази седмица стартира кампания за вземането на проби от млечни продукти от преработватели, за да се установи дали има растителни продукти в сирената.

„Мнението ни като бранш е вместо да се харчат огромни средства за мобилните групи, които да обикалят по предприятията, да се извършва ефективен контрол по търговската верига. Да се започне от най-големите нарушения, сред които е влагането на нерегламентирани добавки в млечните продукти като желатин и растителни мазнини, и след това да се търси отклонение при съдържанието на вода”, заяви още той. Зоров поиска и по-ефективен контрол на вносните млечни и месни продукти, така както това се прави при износа на български продукти.

В специализираните изложби участват като директни изложители 302 български и чуждестранни фирми, сред които от Италия, Гърция, Словакия, Полша, Испания, Румъния, Молдова и Китай. За пръв път страна партньор е Италия.

Специализирани изложби в Интер Експо център

 

Leave a Comment