Калин Терзийски и озадачаващите му реакции

Калин Терзийски

Калин Терзийски

„Да излезем от частния случай с болното от олигофрения момиче“, предложи днес писателят Калин Терзийски, който бе гост на бТВ. През изтеклата седмица негов истински разказ за отношението към болно от олигофрения момиче разтърси Фейсбук. Описаният случай бе публикуван от немски медии и впоследствие стана популярен и у нас. Накратко, писателят разказваше пред чуждите читатели как, докато пиел кафето си в скъпо столично заведение, влязло момиче, с очевидна за автора-психиатър диагноза – олигофрения. Момичето нямало много време да се мотае из кафенето, тъй като барманът веднага скочил, хванал го за врата и го избутал навън. Това се случило пред очите на много клиенти, между които и чужденци, но никой не реагирал. Терзийски обаче отишъл при грубия барман и, общо-взето, вдигнал скандал. Както пред персонала, така и пред управителката. В отговор – те го поканили да започне работа при тях.

Пред бТВ писателят поясни, че това, което го е възмутило е, че сред гостите на лъскавото кафене имало и чужденци от ЕС. „Те останаха с впечатление, че в България се гонят болните хора“, смята той. „Ние обаче трябва да се възпитаваме един друг в деликатност и търпимост“, каза авторът на няколко сборника разкази. Той попита защо персоналът на заведенията трябва да съблюдава правата на „мутресите“ и богатите, и в същото време тотално да пренебрегва тези на болните. „Ние трябва да дадем от нашия 100-процентов комфорт именно на ощетените. Нека им дадем 30 процента, а нашият да остане 70“, предложи награждаваният и в Европа Калин Терзийски.

Дори без да иска, репортерът на „Агро Пловдив“ се срещна с няколко въпроса, които веднага се завихриха във въздуха. А те са:

Първо: Калин Терзийски се е намесил след като момичето е било изхвърлено. Защо не по време на описания акт на грубост и насилие, а по-късно? Може би не е искал да става център на внимание? Може би не е искал да прави „циркове“ пред отбраните клиенти? Може би се е страхувал да не бъде изхвърлен и той? Може би подобно поведение не е неговото амплоа?

Второ: Защо е публикувал разказа си в западна медия? Защо наистина, след като днес изказа опасения, че лицето на България е погрозняло пред чужденците, които пиели кафето си в същото заведение? Те са били не повече от десетина там, в София. А истинската история на писателя, която той е популяризирал в Германия, е била прочетена от хиляди немци. Не виждате ли голямото противоречие между позицията и действията на писателя Терзийски?

Трето: Кое е първото в реакцията на Калин Терзийски в кафенето и след това – съчувствието и човещината, страданието от грубостта, на която е станал свидетел? Или пък желанието да направи реклама именно на посочените качества, които той несъмнено притежава?

Между другото, „Агро Пловдив“ харесва писателя Терзийски, въпреки че в белетристиката му преобладава нещо подтискащо, минорно, макар и човешко. И продължава да го харесва, защото всички правим грешки. Но, хората трудно се възпитават с думи. Точно в този случай, ако Калин Терзийски бе реагирал спонтанно, на секундата, а не след минути, сигурно урокът му щеше да е по-ценен. Понякога, особено когато сме свидетели на очевидна несправедливост, по-добре да оставим емоцията да действа. Защото разумът си е разум – той претегля, претегля и … хоп! Моментът е изпуснат.

 

Leave a Comment