Руският олигарх Березовски открит мъртъв

Борис Березовски

Борис Березовски

67-годишният Борис  Березовски е открит мъртъв, информира първо РИА Новости, което по-късно бе потвърдено и от Би Би Си. Не се посочва още официална информация за причините за смъртта му. Новината изскочи от кратка бележка на зета на Березовски в Туитър.

Срещу Березовски са правени няколко неуспешни опита за покушение.

Преди да се захване в бизнес, руският олигарх има престижна научна дейност, достига до доктор на физико-математичните науки. Влиза в бизнеса направо чрез нефта като става съдружник на Роман Абрамович в Сибирската нефтена компания. По-късно става добива дялове в Аерофлот. През 1999 г. заедно с Роман Абрамович изкупуват 66% от алуминиевата индустрия на Русия.

През 2000 г. Березовски се изявява като политически противник на Владимир Путин, а през 2001 г. държавата завежда срещу него дело за Аерофлот, обвинявайки го в икономически престъпления. След това делата се увеличават – за пране на пари и за опит за завземане на властта. По-късно той получава ефективна присъда. Преди това обаче, през 2002 г. Борис Березовски напуска Русия и се изселва във Великобритания.  Оттогава не се е завръщал в родината си. Междувременно олигархът-учен започва дела срещуАбрамович с обвинението, че го е принудил да продаде дяловете си в общата им нефтена компания, в алуминиевите заводи и в Аерофлот на занижени цени. Березовски губи в съда.

Според слуховете Березовски е бил в депресия, затънал е в дългове и е продавал картините си. Не се изключва версията за самоубийство.

Форбс оценява състоянието му на 1.3 млрд. долара

ще:

Leave a Comment