Министър Танева ще предложи Порожанов за шеф на ДФЗ, Грудев за 4-и зам.-министър

ГЕРБ ще назначи 20 областни управители

Днес започва вторият тур в делбата на властта между партиите, които подкрепят кабинета „Борисов 2“.

Министрите се събират при вицепремиера Румяна Бъчварова, за да разпределят зам.- министерските кресла. Очаква се среща за номинациите и при премиера Бойко Борисов, който трябва да подпише заповедите за назначенията на заместниците.

Румен Порожанов и Васил ГрудевПредположенията са, че земеделският министър Десислава Танева вероятно ще предложи изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ да бъде служебният министър на финансите Румен Порожанов. Пред БНР вчера Танева отново похвали работата му.

Запознати твърдят, че Танева е кандидатирала за свой заместник, отговарящ за Програмата за развитие на селските райони, Свилен Костов. В първия мандат на кабинета „Борисов“ той бе зам.- изпълнителен директор на фонд „Земеделие“. Вторият предложен зам.-министър е Цветан Димитров с ресор „Животновъдство“. При Мирослав Найденов той имаше същата отговорност. По време на Тройната коалиция Димитров бе шеф на дирекция „Животновъдство“ във ведомството, оглавявано тогава от Нихат Кабил (ДПС).

За горския сектор Танева предлага да продължи да отговаря служебният зам.-министър Георги Костов. Изненадата е, че за четвърти зам.-министър или за началник на кабинета Танева предлага служебният министър Васил Грудев. Той вече номинира сам себе си за длъжност в постоянното представителство на България в Брюксел с ресор „земеделие“. Премиерът Бойко Борисов обаче не приел номинацията му.

Други номинации:

За заместници на здравния министър д-р Петър Москов се обсъждат д-р Бойко Пенков и д-р Стойчо Кацаров. Пенков бе зам.-шеф на НЗОК при създаването й по време на кабинета „Костов“. Кацаров тогава бе зам. здравен министър. Не е ясно обаче дали сега ще приеме поста.

Финансовият министър Владислав Горанов сам обяви, че ще предложи като негов заместник да остане Кирил Ананиев, който бе на поста на зам.-министър и в служебното правителство. Ананиев ще продължи да се занимава с изготвянето на бюджетите на страната.

Очаква се строителният министър Лиляна Павлова да предложи за зам.-министър по регионалното развитие и благоустройството да се върне Добромир Симидчиев. Той бе заместник и в първия мандат на Павлова. Транспортният министър Ивайло Московски все още пази в тайна кои ще предложи за заместници. Знае се само, че те ще бъдат четирима.

За министерството на туризма в момента се въртят основно две имена на заместник-министри – на досегашния Бранимир Ботев, когото повечето големи туристически организации не одобряват, и на Иво Маринов – бившият зам.-министър на икономиката от първия кабинет на Борисов. Надяваме се, че изборът на зам.-министри ще стане след консултации с браншовите организации в туризма, коментират шефовете на асоциациите на хотелиерите и на туроператорите – Благой Рагин и Байко Байков.

Очаква се Веселин Вучков да предложи за свой заместник Димитър Георгиев, с когото работеха заедно в МВР в екипа на Цветан Цветанов. Засега заместниците на Христо Иванов – Марин Вачевски и Петко Петков, остават на постовете си.

Паралелно на договорките за втория ешелон на властта върви и пазарлък и за областните управители. Схемата е там, където реформаторите нямат депутати, да получат пост на областен управител, например във Видин, Враца, Габрово, Ловеч, Търговище, Шумен, Кърджали, Смолян, Кюстендил, Силистра, Сливен, Ямбол.

Очакванията обаче са ГЕРБ да вземе поне 20 от областните управи. И още като дойде на власт, служебният кабинет „Близнашки“ върна няколко бивши областни управители на ГЕРБ, които правителството на Пламен Орешарски бе сменило.

 

 

Leave a Comment