Долна баня реализира 7 проекта за 8.5 млн. лв. по ПРСР

освещаване на храм в Долна баняОбщина Долна баня реализира седем проекта за над 8,5 млн. лева по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г. Днес бе открит един от тях – обновената църква „Успение на Пресвета Богородица“. Събитието бе уважено от изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“ – РА д-р Лозана Василева и кмета Владимир Джамбазов. Браницкият епископ Григорий, с благословението на патриарха и Софийски митрополит Неофит и в съслужие със свещеници от столицата и Ихтиманска духовна околия, осветиха обновения храм.

Храмът в рилския град, както и дворното пространство към нея получиха изцяло нов вътрешен и външен облик благодарение на проекта. В приветственото си слово Василева подчерта, че реконструкцията на светата обител е реализирана по мярка 322 „Обновяване и развитие на населените места“ от ПРСР и е на стойността 480 хил. лева. Благодарение на финансовата подкрепа на Европейския съюз миряните ще могат да посрещат християнските празници във възстановената църква, построена през 1870 година.

В процес на изпълнение е най-големият проект по Програмата за развитие на селските райони в общината. Той е за реконструкцията на местния стадион „Левски“, който предстои да се превърне в модерен спортен комплекс. Реализира се по мярка 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” и е на стойност за близо 5,8 млн. лв., изтъкна д-р Василева.

В Община Долна баня вече е завършен проектът за подобряване на енергийната ефективност на административната сграда на кметството. Реализирана е и инвестицията, свързана с реконструкцията на един важен за града архитектурен паметник на културата – Римската баня, каза още изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“.

Leave a Comment